Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy
Czas przygotowania deseru: Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy – 20 minut
Czas marynowania – 1 godzina
Ilość porcji: 6 porcji
Składniki na deser: Walentynkowy mus czekoladowo-śliwkowy
- 175g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki Cointreau
- 150g gorzkiej czekolady
- 5 białek jaj
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- 25g drobnego cukru
- 2 żółtka jaj
Przygotowanie:
Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
233 kcal, białko 4,4g, węglowodany 31,9g, tłuszcz 9,6g, w tym tłuszcz nasycony 4,9g, błonnik 2,5g, cukier 31,7g, sól 0,3g.