W czym najlepiej parzyć kawę?

Spis treści:

Nieśpieszny poranek w towarzystwie bliskich, ranek na pełnych obrotach, a może dzień tylko dla siebie – niezależnie od tego, jak wygląda Twój początek dnia, warto na start napić się smacznej kawy. W czym najlepiej ją przygotować, by proces przyrządzania dostosować do rytmu i wymagań konkretnego dnia? Oto kilka naszych podpowiedzi.

Gdy nie masz zbyt wiele czasu na kawę – niezastąpiony czajnik

Pamiętaj, że świetną kawę przygotujesz nie tylko w ekspresie z mnóstwem różnych funkcji i możliwością programowania urządzenia. Istnieje wiele innych, niekiedy lepszych rozwiązań. Dzięki nim możesz cieszyć się smakiem ulubionego napoju z ziaren kawy.

Wodę na kawę możesz zagotować w czajniku elektrycznym albo w dostosowanym do Twojej kuchenki tradycyjnym czajniku z gwizdkiem. Tego rodzaju naczynia posiadają odpowiednie oznaczenia na spodzie, dzięki którym rozpoznasz, czy nadają się do podgrzewania na konkretnym urządzeniu grzewczym. Przykładowo czajniki na indukcję mają symbol skręcających się pętelek. Wiele klasycznych czajników sprawdzi się na wszystkich typach kuchenek.

Przyjrzyj się też, jaki rodzaj materiału został zastosowany do produkcji tego rodzaju akcesorium kuchennego. Dobry czajnik to taki, który nie wchodzi w interakcję z zagotowywaną wodą, a jednocześnie jest wykonany z wytrzymałego, elegancko prezentującego się tworzywa. Te wymagania spełniają np. czajniki ze stali nierdzewnej.

Zaparzaj kawę o niepowtarzalnym aromacie i bez fusów – możliwości zaparzacza tłokowego

Jeżeli cenisz sobie kawę pozbawioną fusów, idealnym rozwiązaniem będzie zaparzacz typu french press. Taki czajnik wyposażony jest w specjalny tłok sprzężony z pokrywką, który odsącza fusy, a jednocześnie wydobywa niepowtarzalny aromat ulubionego napoju.

Tego rodzaju zaparzacze tłokowe zazwyczaj wykonane są z mocnego szkła borokrzemowego. Taki materiał zapewnia większą trwałość i odporność naczynia, również na wysokie temperatury, jakich przecież wymaga przyrządzenie kawy. Dzięki temu, że szkło zazwyczaj jest przezroczyste, masz możliwość obserwowania zaparzanej zawartości, co dodatkowo może umilić czas spędzany na przyrządzaniu kawy.

Co ciekawe, taka metoda parzenia znajdzie również zastosowanie w przypadku przygotowywania herbat liściastych, owocowych czy ziół. Dzięki temu, wybierając zaparzacz tłokowy, stawiasz na niezwykle uniwersalne narzędzie do robienia pysznych napojów i wywarów, a nie tylko kawy.

Włoska elegancja, czyli kawa prosto z kawiarki

Jeżeli zależy Ci na maksymalnym wydobyciu głębi nut smakowych i kompozycji aromatów z ziaren kawy, sięgnij po włoską kawiarkę. Tego rodzaju naczynia są zazwyczaj kompatybilne z większością urządzeń grzewczych: począwszy od kuchenki indukcyjnej, poprzez płytę elektryczną, ceramiczną, a na kuchence gazowej skończywszy. Kawiarka umożliwi Ci przygotowanie esencjonalnego espresso, które możesz wypić lub potraktować jako bazę do stworzenia innego rodzaju kawy.

Szukając idealnej kawiarki, warto sięgnąć po tę wykonaną z aluminium. Takie tworzywo jest niezwykle lekkie. Obawiasz się ewentualnego wpływu aluminiowego materiału na zdrowie czy smak kawy? Niepotrzebnie! Obecnie kawiarki są projektowane z bezpiecznych materiałów oraz w taki sposób, że część aluminiowa jest odseparowana od powierzchni, która ma kontakt z przyrządzaną kawą.

Dzięki temu z jednej strony korzystasz z zalet lekkiego aluminium, a z drugiej strony masz pewność, że aluminium nie wpłynie na jakość przyrządzanego napoju.

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli przyjrzyj się dodatkowym elementom

Zwróć uwagę na to, czy elementy wybranego czajnika bądź zaparzacza – uchwyt albo pokrywka, są nienagrzewające. Tego rodzaju funkcja zapewnia komfort i bezpieczeństwo użytkowania czajnika. Dzięki temu unikniesz poparzenia sobie dłoni. Takie rozwiązania przydają się zwłaszcza w sytuacjach, które wymagają szybkiego działania, np. gdy gdzieś się spieszysz i chcesz czym prędzej przygotować sobie kawę.

Jeżeli wiesz, że nie zdążysz wypić całej kawy, możesz pozostałą część przelać z filiżanki do termosu albo zamykanego kubka termicznego. Napój wypijesz w drodze do pracy lub innego miejsca podróży.

Tradycyjna kawa po turecku, z kawiarki czy może z zaparzacza tłokowego? Jest wiele możliwości. Najważniejsze to wybrać sposób najlepszy z punktu widzenia własnych upodobań. A może zdecydować się zarówno na czajnik, jak i zaparzacz oraz kawiarkę i każdego dnia fundować sobie kawę przygotowaną w inny sposób?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (30 głosów, średnia: 4,70 z 5)
loading... zapisuję głos...