VE(GE)SELE – Na liściu sałaty

Wokół nas jest coraz więcej wegan i wegetarian. Organizując przyjęcie weselne należy pomyśleć także o specjalnym menu dla gości, którzy unikają produktów odzwierzęcych. Magazyn Wedding podpowiada czym ich ugościć oraz jak znaleźć osobę, która pomoże przygotować smaczny vege catering.

jedzenie wege

Lato to najlepsza pora na organizowanie przyjęcia weselnego, szczególnie kiedy na liście gości znajdują się weganie. O tej porze roku lista wegańskich potraw i przekąsek znacznie się wydłuża. Różnorodność warzyw, owoców, nasion, zbóż, kasz i orzechów pozostawia duże pole do popisu dla kucharzy.

A teraz konkrety. Na wegańskim stole pysznie prezentują się:

  • Wielokolorowe terriny szpinakowo-paprykowo-groszkowe bez żelatyny (zastąpcie ją roślinnym agar-agar),
  • Placuszki na mące ryżowej (bez glutenu) z pastą z pieczonych warzyw na bazie prażonego słonecznika,
  • Kulki z twarożku z nerkowca obtoczone posypką z orzechów i wędzonej papryki,
  • Roladki naleśnikowe podawane jak sushi z marynowanym bakłażanem,
  • Koktajle na bazie mleka migdałowego z młodym jęczmieniem i nasionami chia,
  • Grillowane warzywa na szpadkach. Szaszłyki na bazie tofu i warzyw,
  • Roślinne burgery z czerwonej fasoli i jalapenio,
  • Chłodnik na mleku sojowym z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Esencjonalne zupy kremy,
  • Hinduski dal z czerwonej soczewicy.

I wiele, wiele innych.

Więcej na temat ve(ge)sela można znaleźć w magazynie WEDDING, dostępnym już od 26 czerwca w kioskach.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (362 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  24 czerwca 2013 10:22

    Apetycznie wygląda nie powiem,jednak ja kocham mięso i z niego nie zrezygnuję.

    Odpowiedz
  2. Justyna  4 stycznia 2014 22:49

    jadłabym ;x

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  5 kwietnia 2016 21:03

    mniam!

    Odpowiedz
  4. e_motylek85  7 sierpnia 2017 09:46

    Apetyczne te przekąski

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany