VE(GE)SELE – Na liściu sałaty
Wokół nas jest coraz więcej wegan i wegetarian. Organizując przyjęcie weselne należy pomyśleć także o specjalnym menu dla gości, którzy unikają produktów odzwierzęcych. Magazyn Wedding podpowiada czym ich ugościć oraz jak znaleźć osobę, która pomoże przygotować smaczny vege catering.
Lato to najlepsza pora na organizowanie przyjęcia weselnego, szczególnie kiedy na liście gości znajdują się weganie. O tej porze roku lista wegańskich potraw i przekąsek znacznie się wydłuża. Różnorodność warzyw, owoców, nasion, zbóż, kasz i orzechów pozostawia duże pole do popisu dla kucharzy.
A teraz konkrety. Na wegańskim stole pysznie prezentują się:
- Wielokolorowe terriny szpinakowo-paprykowo-groszkowe bez żelatyny (zastąpcie ją roślinnym agar-agar),
- Placuszki na mące ryżowej (bez glutenu) z pastą z pieczonych warzyw na bazie prażonego słonecznika,
- Kulki z twarożku z nerkowca obtoczone posypką z orzechów i wędzonej papryki,
- Roladki naleśnikowe podawane jak sushi z marynowanym bakłażanem,
- Koktajle na bazie mleka migdałowego z młodym jęczmieniem i nasionami chia,
- Grillowane warzywa na szpadkach. Szaszłyki na bazie tofu i warzyw,
- Roślinne burgery z czerwonej fasoli i jalapenio,
- Chłodnik na mleku sojowym z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Esencjonalne zupy kremy,
- Hinduski dal z czerwonej soczewicy.
I wiele, wiele innych.
Więcej na temat ve(ge)sela można znaleźć w magazynie WEDDING, dostępnym już od 26 czerwca w kioskach.