Urządzanie kuchni: półwysep zamiast stołu?
Kuchnia bez stołu? Dla wielu osób to bluźnierstwo, ale czasami zwyczajnie nie ma miejsca, aby go wstawić. Na szczęście urządzenie kuchni bez tradycyjnego stołu jest jak najbardziej możliwe, choć wymaga nieco kreatywności. Poniżej podpowiadamy, jak twórczo wygospodarować przestrzeń pod kącik jadalny.
Słyszymy kącik jadalny – myślimy duży stół i wygodne krzesła. Niestety zdarza się, że nietypowy kształt kuchni wymusza na nas rezygnację z oddzielnego stołu, a przecież gdzieś trzeba wypić filiżankę kawy albo zjeść szybkie śniadanie. W takiej sytuacji przestrzeń do spożywania posiłków realizowana jest najczęściej przez wielofunkcyjne bary lub wysuwanie, składane blaty; tego typu rozwiązania pozwalają optymalnie wykorzystać każdy centymetr dostępnej powierzchni.
Kuchnia tysiąca wysp
Zdecydowanie najefektowniejszym rozwiązaniem jest zaadoptowanie na kącik jadalniany wyspy lub półwyspu. Niewielka wyspa, otwarta na dole, z przestrzenią na nogi nie zaburzy prac kuchennych, a dostęp do niej możliwy będzie z każdej strony, w żaden sposób nie przeszkadzając osobom krzątającym się wzdłuż szafek. Wszystko, co musimy zrobić, to dodać kilka wygodnych hokerów – wysokie stołki nie tylko pozwolą nam zjeść w komfortowych warunkach, ale staną się też świetną ozdobą wnętrza.
– W kuchniach otwartych na salon wyspa może stanowić funkcjonalną granicę pomiędzy tymi dwoma strefami – zauważa Maciej Balcerek z warszawskiej agencji architektonicznej Perfect Space. – Dzięki temu domowy ruch będzie odbywać się w ramach naturalnie wydzielonej przestrzeni.
Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest przedłużenie blatu roboczego. Uzyskane w ten sposób miejsce może służyć nam zarówno do spożywania posiłków, jak i ich przygotowywania. Uwaga: jeżeli zdecydujemy się na podobną opcję, to koniecznie zrezygnujmy z szafek pod blatem – dzięki temu będziemy mogli schować tam taborety.
Urządzanie kuchni: gdzie ten kącik jadalniany?
Za stolik może posłużyć nam nawet… poszerzony parapet. Koniec z nudą w trakcie spożywania posiłków – czas ten skutecznie urozmaici nam oglądanie widoków za oknem. Dobrym pomysłem przy urządzaniu kuchni dla małej rodziny lub singli są też rozkładane, mocowane do ścian blaty; stoliki takie, kiedy ich nie używamy, można po prostu złożyć. A skoro już o tym mowa – właściciele niewielkich kuchni powinni poważnie rozważyć zakup składanych krzeseł kuchennych; po zakończonym posiłku można je zawsze schować lub powiesić na naściennych hakach, oszczędzając w ten sposób cenną przestrzeń. Jak podkreśla Maciej Balcerek, w przypadku kącików jadalnych w niewielkich kuchniach na znaczeniu zyskują przede wszystkim dwie rzeczy: kreatywność i wielofunkcyjność.
Stół? Nie w każdej kuchni znajdzie się na niego miejsce. Niemniej nawet skromny kącik jadalniany jest lepszy od żadnego. Zwykłe umieszczenie prostego blatu wzdłuż jednej ze ścian pozwoli na wspólne spożywanie posiłków – co prawda nie twarzą w twarz, ale jednak. A to wspaniałe uczucie.