Uprawa jadalnych kwiatów w ogrodzie

Kuchnia kwiatowa nie tylko pięknie się prezentuje na talerzu, ale też wspaniale pachnie i równie dobrze smakuje. Uprawa kwiatów jadalnych możliwa jest zarówno w doniczkach na balkonie, jak i w ogrodzie. Mogą one stać się doskonałym uzupełnieniem ziół hodowanych an balkonie.

Gatunki roślin o jadalnych kwiatach

Jadalne kwiaty ma dużo roślin uprawianych, zarówno ozdobnych jak i użytkowych. Są także krzewy o jadalnych kwiatach. Jeśli tylko nie zamierzamy używać chemii do pryskania roślin, to na naszym stole może wylądować nawet pół ogrodu. Wśród najbardziej znanych roślin jadalne kwiaty ma:

  • fiołek;
  • bez dziki;
  • lilak;
  • akacja;
  • róża;
  • lawenda;
  • szałwia;
  • jasnota;
  • miodunka;
  • lipa;
  • jabłoń;
  • liliowiec ogrodowy;
  • piwonia;
  • dąbrówka rozłogowa.

A z jednorocznych będą to:

  • nasturcja;
  • stokrotka;
  • nagietek;
  • cukinia;
  • dynia;
  • ogórecznik
  • groszek.

To nie są oczywiście wszystkie jadalne kwiaty, jakie mogą rosnąć w naszym ogrodzie, ale te akurat łatwo zdobyć i nie stanowią trudności w uprawie.

Jak przyrządzać kwiaty do jedzenia

Zanim przejdziemy do degustacji należy przyrządzić wcześniej nasze plony. Kwiatów jadalnych możemy używać w kuchni do:

  • dekoracji tortów, ciast, zup, mięsa;
  • aromatyzowania potraw;
  • przyrządzania zup;
  • komponowania herbat ziołowych;
  • dodatek do racuchów;
  • dodatek do naleśników;
  • do drinków;
  • przetworów;
  • kolorowania potraw;
  • syropy;
  • dodatek do sałat.

Coraz chętniej sięgamy po kwiaty próbując nowości w sztuce kulinarnej. Jednakże tradycja jedzenia ich w postaci przetworów znana jest od wieków. W polskiej kuchni ogromnym powodzeniem cieszy się konfitura z płatków róży, którą tradycyjnie nadziewa się pączki.

Skąd brać kwiaty do jedzenia

Wiosną pojawiają się jedne z pierwszych kwiatów, które można położyć na talerzu. Muszą one jednak pochodzić z miejsc czystych. Dobrym źródłem oprócz własnego ogrodu są też łąki oddalone od dróg szybkiego ruchu.

Rośliny o jadalnych kwiatach można uprawiać też w ogrodzie, a nawet na balkonie. Nawet nasze petunie, które pięknie zdobią domy są jadalne.Szczególnie ciemne barwy kwiatów ładnie  kolorują potrawy.

Jak uprawiać kwiaty jadalne w ogrodzie?

W przyrodzie dane rośliny wyrastają w tych miejscach, które są dla nich najlepsze. Dlatego w ogrodzie również musimy stworzyć im takie same albo podobne warunki. Rośliny lubiące cień, sadźmy pod drzewami natomiast te, co preferują słoneczne miejsca tam gdzie nie ma tego cienia zbyt wiele. To samo dotyczy gleby, a także wilgotności. Sadzonki jednorocznych roślin możemy uzyskać z nasion, a krzewy czy drzewa lepiej jest kupić w sklepie ogrodniczym.

Sprawdź ofertę krzewów ozdobnych o jadalnych kwiatach na https://www.podkarpackiesady.pl/11-krzewy-ozdobne.

Gdzie i jak w ogrodzie sadzimy rośliny

Wykorzystując jak najbardziej optymalnie miejsce w ogrodzie, należy wyższe rośliny posadzić w takim miejscu, aby ocieniały jak najmniejszą część ogrodu. Dlatego zwykle niskie krzewy sadzi się od strony wschodniej, a wyższe krzewy i drzewa od zachodu. Natomiast wrażliwe na przymrozki byliny oraz jednoroczne mają miejsce idealne do rozwoju pomiędzy nimi.

Północny kraniec ogrodu dobrze jest obsadzić gęstym żywopłotem z roślin odpornych na mróz. Mogą to być niskie odmiany sosny, których kwiatostany męskie, młode pędy oraz zielone szyszki także stanowią dobry surowiec do produkcji syropów.

 

Jadalne kwiaty potrzebują nie tylko słońca

Praktycznie wszystkie jednoroczne wymienione wyżej kwiaty potrzebują słońca, aby wykształcić dużą ilość kwiatów. Sadzimy je na żyznej dobrze uprawionej glebie na jak najbardziej słonecznym stanowisku. Jako nawóz możemy stosować dobrze rozłożony kompost, w sklepach można kupić suszony obornik, na przykład kurzy czy bydlęcy. Przed zastosowaniem go dobrze jest rozmieszać z kompostem roślinnym i przefermentować na przykład we wiaderku. Musimy je tylko przykryć tak, aby deszcz nie dostał się do wnętrza. Po dwóch tygodniach możemy zasilać nim nasze rośliny.

Cięcie roślin kwitnących

Cięcie zawsze pobudza rośliny do wytwarzania kwiatów. Jednakże samo pozyskiwanie ich z rośliny jest tym zabiegiem. Oczywiście można też pokusić się o wycinanie w krzewach gałęzi, które są stare i nie tworzą już zawiązków kwiatowych. Im mniej roślina wysili się na tworzenie nasion tym więcej kwiatów będzie miała w następnym roku.

Jak uprawiać byliny w trawniku

Trawnik może być równie dobrze miejscem do pozyskiwania jadalnych kwiatów. Należy go tylko zasiedlić stokrotką czy mniszkiem, a kosić dopiero po jego przekwitnięciu. Zamiast więc wyrywać mniszek z trawnika można go tolerować, a nawet wykorzystywać. Natomiast stokrotki rosnące na trawniku są dostępne od wiosny do jesieni. Warto więc utrzymywać trawnik wyższy niż 5 centymetrów. Dzięki temu stokrotki urosną nam nawet jesienią.

Kwiaty jadalne to nie tylko sposób na urozmaicenie kuchni. Przyjęcie domowe czy impreza firmowa z drinkami ozdobionymi kwiatami, na pewno zapadną gościom w pamięć. Jest to też kolejny sposób na przyciągniecie klientów do naszej restauracji czy samej produkcji kwiatów do konsumpcji. Ich uprawa nie jest trudna, a jeszcze mało popularna. Natomiast konkurencja nie jest tak duża jak w przypadku innych branż.

Źródła:

  • Jadalne kwiaty – cz. I Desery, A. Maria, Mistrz Branży, lipiec-sierpień/2014
  • http://www.trinet.com.pl/jakie-kwiaty-na-balkon/ – „Jakie kwiaty na balkon?” – stan z 2019-06-25.
  • Charakterystyka wybranych gatunków roślin ozdobnych o kwiatach jadalnych, A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, 2015
  • Jadalne rośliny dziko rosnące, S. Fleischhauer i inni, Białystok 2014
  • http://www.domowerewolucje.eu/jakie-rosliny-na-skalniak – „Jakie rośliny na skalniak?” – stan z 2019-06-26.
  • Wielka księga ogrodnika i działkowca, W. Kawollek, Poznań 2016

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (103 głosów, średnia: 4,00 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  1 lipca 2019 10:00

    Nie miałam pojęcia ,że jest aż tyle jadalnych kwiatów. W ubiegłym roku robiłam smażone kwiaty cukinii i dynii-pychota

    Odpowiedz
  2. karmelek87  1 lipca 2019 11:26

    A ja lubię ozdabiać desery bratkami – wyglądają obłędnie, a bratki są… smaczne! 🙂 Polecam

    Odpowiedz
  3. blogujemytestujemy  1 lipca 2019 12:11

    Nie jadłam nigdy kwiatów

    Odpowiedz
  4. Justyna Hajduk czarna  1 lipca 2019 15:21

    Też nie jadłam kwiatów ale warto spróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany