Ulubiony przysmak dzieciaków: ketchup

Dzieciaki uwielbiają ketchup. To nie ulega wątpliwości. Parówki maczane w ketchupie, kanapki z ketchupowymi buźkami na serze, a nawet kotlety schabowe z czerwonym sosem – to ulubione dania małych smakoszy. Mamy są tym czasami zaniepokojone, obawiając się, że nie jest to zbyt zdrowy przysmak. To jednak nie jest prawda, zwłaszcza że jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, skład jest naprawdę godny zainteresowania.

Ketchup Pudliszki – skład

Pudliszki to marka, która przez dziesiątki lat swojego istnienia zasłużyła sobie na zaufanie i uznanie klientów. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest niezwykła jakość produktów i ich doskonały, starannie dobrany skład. Wyjątkiem nie jest ketchup Pudliszki – jego receptura jest bardzo przemyślana i opiera się na naturalnych składnikach.

Skład ketchupu jest bardzo prosty, podobnie zresztą jak innych produktów marki Pudliszki: sosu do spaghetti i koncentratu pomidorowego. Najważniejszym składnikiem są pomidory w dużej ilości. Wybierane są wyłącznie najlepsze, dojrzewające w słońcu, idealnie czerwone i słodkie. Na 100 g produktu używanych jest aż 198 g pomidorów. Dodatkowo w składzie ketchupu Pudliszki znajdziesz wyłącznie produkty, które normalnie dodawałabyś do sosu do słoików przygotowanego w domu: cukier, ocet i sól do smaku, przyprawy, zioła oraz naturalne aromaty, na przykład seler. Jeśli chodzi o ketchup Pudliszki, skład jest pozbawiony sztucznych konserwantów.

Dobroczynny likopen w ketchupie Pudliszki

Ketchup Pudliszki, dzięki naprawdę rekordowej ilości pomidorów, jest bardzo bogatym źródłem likopenu. Ten wyjątkowy składnik jest raczej mało znany, ale jego dobroczynne działanie dla organizmu, także dziecka, jest trudne do przecenienia.

Likopen to jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiega zawałom serca, ponieważ skutecznie poprawia działanie układu krwionośnego. Jest potrzebny wszystkim, nie tylko osobom, które chorują lub są narażone na wystąpienie tego typu schorzeń. Ponadto wpływa na poziom cholesterolu i efektywnie go zmniejsza. Dodatkowo jako przeciwutleniacz pomaga zwalczyć wolne rodniki. To one są odpowiedzialne za większość nowotworów. Badania potwierdzają, że spożywanie dużej ilości likopenu znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się raka prostaty i raka szyjki macicy. Likopen naturalnie występuje w pomidorach, więc nie tylko ketchup, ale także inne produkty Pudliszki: sos do spaghetti lub koncentrat pomidorowy, są jego ważnym źródłem.

Ketchup Pudliszki – skład idealny dla dzieci

Ketchup Pudliszki jest nie tylko smaczny, lecz także zdrowy. Wyposaża dzieci w ważne składniki odżywcze. Dlatego nie warto ograniczać go pociechom i można im pozwolić na dodawanie go do kanapek czy innych ulubionych potraw. Z tego samego względu do menu dobrze jest włączyć także Pudliszki sos do spaghetti – to sprytny sposób na przemycenie dobroczynnych mikroelementów w diecie dziecka.

Naprawdę nie ma się czym martwić, także dlatego, że maluchy zjadają go mało naraz, a zawiera tylko 144 kcal w 100 g produktu. Nie dostarcza dzieciakom również zbyt dużo zbędnego cukru – jedynie 33 g węglowodanów na 100 g produktu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (69 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  4 września 2018 19:39

    Kupuję zawsze ketchup Pudliszki.

    Odpowiedz
  2. Emotikonka  5 września 2018 13:43

    Ja kupuję wymiennie Pudliszki i Kotlin.

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  5 września 2018 21:24

    To prawda moje dzieciaki uwielbiają ketchup 😁Jedzą go nawet z chlebem .

    Odpowiedz
  4. ewalub  14 września 2018 14:46

    Moje dziecko też do większości potraw musi mieć ketchup bo inaczej nie zje 🙂 Czasem śmieję się, że zjada np. ketchup z frytkami, a nie odwrotnie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany