Udka z wątróbką i rozmarynem
Udka z wątróbką i rozmarynem
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 100 g wątróbki drobiowej
- Średnia cebula
- Łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka suszonego majeranku
- Łyżka oliwy z oliwek
- Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
Sposób przygotowania:
- Przygotuj udka z kurczaka: zdejmij z nich skórę, rozetnij je pośrodku i posługując się nożem, wyciągnij kości. Mięso posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, która zapewni mu intensywny smak. Następnie je odstaw.
- Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej 50 g wątróbki drobiowej i smaż. Całość dopraw czosnkiem, majerankiem i suszonym rozmarynem. Wątróbkę ostudź i pokrój na niewielkie kawałki.
- Niesmażoną wątróbkę zmiksuj na gładką masę, dodaj do niej smażoną i całość dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym farszem wypełnij udka, zwiń je i owiń każde z nich kawałkiem folii aluminiowej.
- Mięso opiekaj z każdej strony na grillu przez 15-20 minut. Inną metodą na przyrządzenie go, jest ułożenie go w naczyniu żaroodpornym i zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 40 minut.
Komentarze
Ciekawy przepis.
Może wypróbuję 😀
Takie nadziewane udka muszą być bardzo smaczne.
Fajny przepis, ładnie wygląda na talerzu.W sklepach można dostać już wytrybowane udka czy podudzia, a więc jeszcze mniej pracy z przygotowaniem dania.
Oj nie, nie przepadam za wątróbką 🙁
To coś dla mnie świetny przepis już dodałam do ulubionych a wątróbka jest zdrowa i ciekawa jestem jak będzie smakować w nadzieniu bo wygląda bardzo apetycznie
Nie lubię i nie jadam wątróbki w żadnej postaci , sam zapach duszenia czy innego przyrządzenia wątróbki mnie zabija , nazwa zresztą też brzmi równie obrzydliwie .