Udka z wątróbką i rozmarynem

udka-z-watrobka0-2

Udka z wątróbką i rozmarynem

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • Średnia cebula
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka suszonego majeranku
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj udka z kurczaka: zdejmij z nich skórę, rozetnij je pośrodku i posługując się nożem, wyciągnij kości. Mięso posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, która zapewni mu intensywny smak. Następnie je odstaw.
  2. Na patelni podsmaż cebulę. Następnie dodaj do niej 50 g wątróbki drobiowej i smaż. Całość dopraw czosnkiem, majerankiem i suszonym rozmarynem. Wątróbkę ostudź i pokrój na niewielkie kawałki.
  3. Niesmażoną wątróbkę zmiksuj na gładką masę, dodaj do niej smażoną i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowanym farszem wypełnij udka, zwiń je i owiń każde z nich kawałkiem folii aluminiowej.
  5. Mięso opiekaj z każdej strony na grillu przez 15-20 minut. Inną metodą na przyrządzenie go, jest ułożenie go w naczyniu żaroodpornym i zapiekanie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez 40 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  26 września 2016 09:16

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  2. Aniaa  26 września 2016 16:13

    Może wypróbuję 😀

    Odpowiedz
  3. macierzanka  26 września 2016 19:35

    Takie nadziewane udka muszą być bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  4. Wusia  26 września 2016 19:39

    Fajny przepis, ładnie wygląda na talerzu.W sklepach można dostać już wytrybowane udka czy podudzia, a więc jeszcze mniej pracy z przygotowaniem dania.

    Odpowiedz
  5. Aneta  27 września 2016 11:45

    Oj nie, nie przepadam za wątróbką 🙁

    Odpowiedz
  6. Jaworka  28 września 2016 22:10

    To coś dla mnie świetny przepis już dodałam do ulubionych a wątróbka jest zdrowa i ciekawa jestem jak będzie smakować w nadzieniu bo wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 15:59

    Nie lubię i nie jadam wątróbki w żadnej postaci , sam zapach duszenia czy innego przyrządzenia wątróbki mnie zabija , nazwa zresztą też brzmi równie obrzydliwie .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany