Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie, tymianku z jabłkami

Noga-gesia-z-cydrze-z-pieczonymi-jablkami-i-rozmarynemUdka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie, tymianku z jabłkami

Ilość porcji: 2

Czas: przygotowane 90 min, macerowanie – min. 6 godzin

Składniki:

2 udka gęsie
3 duże jabłka (szara reneta)
400 ml cydru
łyżka miodu gryczanego
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1/5 doniczki świeżego tymianku
sól opcjonalnie

Przygotowanie:

Udka gęsie
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni – funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.

Jabłkowe puree
Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut.  Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...