Udka gęsie duszone w sosie własnym
Przepis autorstwa Adama Chrząstowskiego
Składniki na danie: Udka gęsie duszone w sosie własnym
- 4 udka gęsie ok 300g każde
- 1 łyżeczka Czosnku mielonego (np. Appetita)
- 1 łyżka Majeranku (np. Appetita)
- 1 łyżka Suszonej natki pietruszki (np. Appetita)
- 1 łyżka Papryki słodkiej (np. Appetita)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego (np. Appetita)
- 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.
Komentarze
Łatwy i szybki przepis ja tak robię z udkami kurzymi
Gęsich udek jeszcze nie jadłam.
gęsina ostatnio wraca do łask
To danie musi być pyszne 🙂 Przepis wydaje się dość prosty, więc może wypróbuję niebawem na jakiś „niedzielny” obiad. Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Dzięki reklamie spróbowałam gęsiny i nie żałuję.A że na Marcina najlepsza gęsina to zamierzam znowu coś upichcić z tego zacnego ptaka.Przepis jest zachęcający.
polecam zapomnianą a zdrową gesinę
Brzmi smakowicie 🙂 Ja często robię gęsinę – jest bardzo smaczna , chociaż w Polsce niezbyt tania – niestety , i trudno dostępna . Często robię udka według tego przepisu – są świetne .