Udka gęsie duszone w sosie własnym

udka-gesie-duszone-w-sosie-wlasnym

Przepis autorstwa Adama Chrząstowskiego

Składniki na danie: Udka gęsie duszone w sosie własnym

  • 4 udka gęsie ok 300g każde
  • 1 łyżeczka Czosnku mielonego (np. Appetita)
  • 1 łyżka Majeranku (np. Appetita)
  • 1 łyżka Suszonej natki pietruszki (np. Appetita)
  • 1 łyżka Papryki słodkiej (np. Appetita)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego (np. Appetita)
  • 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz    w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  2 listopada 2016 14:38

    Łatwy i szybki przepis ja tak robię z udkami kurzymi

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 listopada 2016 14:53

    Gęsich udek jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. kasia87g  2 listopada 2016 16:55

    gęsina ostatnio wraca do łask

    Odpowiedz
  4. Aneta  3 listopada 2016 11:04

    To danie musi być pyszne 🙂 Przepis wydaje się dość prosty, więc może wypróbuję niebawem na jakiś „niedzielny” obiad. Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  4 listopada 2016 20:41

    Dzięki reklamie spróbowałam gęsiny i nie żałuję.A że na Marcina najlepsza gęsina to zamierzam znowu coś upichcić z tego zacnego ptaka.Przepis jest zachęcający.

    Odpowiedz
  6. marcia7  6 stycznia 2017 11:59

    polecam zapomnianą a zdrową gesinę

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 15:03

    Brzmi smakowicie 🙂 Ja często robię gęsinę – jest bardzo smaczna , chociaż w Polsce niezbyt tania – niestety , i trudno dostępna . Często robię udka według tego przepisu – są świetne .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany