Udka gęsie duszone w sosie własnym
Przepis autorstwa Adama Chrząstowskiego
Składniki na danie: Udka gęsie duszone w sosie własnym
- 4 udka gęsie ok 300g każde
- 1 łyżeczka Czosnku mielonego (np. Appetita)
- 1 łyżka Majeranku (np. Appetita)
- 1 łyżka Suszonej natki pietruszki (np. Appetita)
- 1 łyżka Papryki słodkiej (np. Appetita)
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego (np. Appetita)
- 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.