Udka gęsie duszone w sosie własnym

 

Udka gęsie

Udka gęsie duszone w sosie własnym, fot. Freepik

Przepis autorstwa Adama Chrząstowskiego

Składniki na danie: Udka gęsie duszone w sosie własnym

  • 4 udka gęsie ok 300g każde
  • 1 łyżeczka Czosnku mielonego (np. Appetita)
  • 1 łyżka Majeranku (np. Appetita)
  • 1 łyżka Suszonej natki pietruszki (np. Appetita)
  • 1 łyżka Papryki słodkiej (np. Appetita)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego (np. Appetita)
  • 700g tłuszczu gęsiego lub 750 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie przyprawy i wetrzyj je w udka. Odstaw do zamarynowania na 12 godzin. Rozgrzej tłuszcz i włóż do niego mięso. Gotuj na bardzo małym ogniu do momentu aż w mięso gęsi będzie można gładko wbić tępą wykałaczkę. Ostudź udka w tłuszczu (można je tak przechowywać). Przed podaniem wyjmij udka z tłuszczu i upiecz    w piecu w temperaturze 180 st. C, tak by udka miały ładnie przypieczoną skórkę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,61 z 5)
loading... zapisuję głos...