Uczta o smaku dyni! Inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni

W październiku coraz częściej ze straganów i sklepowych półek spoglądają na nas wielkie pomarańczowe głowy – to znak, że czas na dyniowe szaleństwo w kuchni! Podajmy na stół zupy, sałatki, sosy i inne kulinarne pyszności z dyni. Jakie? Poniżej propozycje oraz porady szefów kuchni Knorr!

Pyszne dania z dyni

Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe „głowy” to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym soczystym miąższu. Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów.

 

Sposób na dynię!

Najczęściej dynię wykorzystujemy, gotując z niej zupy – gładkie gęste kremy znakomicie zaspokajają głód i rozgrzewają w chłodne jesienne dni. Neutralny smak dyni sprawia, że możemy im nadać charakter tradycyjnej zupy, podając z ziemniakami czy jajkiem na twardo, albo też stworzyć ciekawe orientalne danie, dodając mleko kokosowe i sos rybny czy też doprawiając orientalnymi przyprawami.  Warto wybierać spośród propozycji szefów kuchni Knorr, polecających  Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem i Zupę dyniowo-kokosową.

Coraz chętniej z pomocą dyni przygotowujemy jednak także inne potrawy, czyniąc ją składnikiem sałatek, dań makaronowych, risotto czy przyrządzając ją jako puree. Dynia wyśmienicie smakuje też po prostu skropiona oliwą, oprószona solą, pieprzem i ostrą papryką i zapieczona w piekarniku. Warto dodawać ją do wszelkich zapiekanek, w tym makaronowych i z dodatkiem kurczaka. Nie możemy też zapomnieć o sosach i dipach przygotowywanych na bazie dyni. Co ciekawe, kucharze Knorr polecają ją również jako farsz do Pierogów z dynią w sosie szałwiowym oraz składnik niezbędny do przygotowania pysznego Sufletu z pieczonej dyni. A na deser oprószone cukrem pudrem Ciasto dyniowe!

Ciasto dyniowe

 

Z dynią za pan brat!

Wielu z nas dopiero odkrywa możliwości, jakie daje nam w kuchni dynia. Dlatego czasem zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować ją do dalszego wykorzystania, jak doprawiać dania z dyni, po jakie gatunki sięgać. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto jego porady:

  • Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością. Dlatego warto podzielić warzywo na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo dynię można wykorzystać do przygotowania zup czy sosów.
  • Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania. Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód.
  • Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany warzywa. Sprawdzi się owalna dynia piżmowa o miękkim ciemnożółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido – nada zupie piękny intensywny kolor.
  • W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Natomiast olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku.

Zobacz także:

Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem

Czas przygotowania: 1h
Ilość osób: 3- 5

Dyniowy krem z ziemniakami i jablkiem

Składniki:

– 1/2 kg dyni

– 1 Bulion cielęcy Knorr

– 2 ziemniaki

– 1 por

– 3 łyżki jogurtu

– 1 cebula

– 1 kwaśne jabłko

– 2 ząbki czosnku

– 1 szczypta estragonu, pieprzu i tymianku

– 1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

1. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę, poszatkowaną białą część pora oraz roztarte dwa ząbki czosnku.

2. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz kawałki obranego jabłka.

3. Dodaj pół litra Bulionu cielęcego Knorr i gotuj całość około pół godziny. Dodaj przyprawy.

4. Gdy już zupa będzie gotowa, zmiksuj ją na krem i dodaj jogurt. Możesz ją ozdobić szczypiorkiem.

 

Dynia pieczona

Czas przygotowania: 1h
Ilość osób: 3-5

Dynia pieczona Calabaza al Horno

Składniki:

– 1 dynia (ok. 1 kg)

– 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr

– 200 mililitrów jogurtu greckiego

– 5 gramów pieprzu tłuczonego

– 5 gramów soli morskiej

– 1 łyżeczka mielonego kuminu

– 1 szczypta ostrej papryki

– 5 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

1. Umyj dynię, obierz ją i usuń nasiona. Pokrój na półksiężyce o grubości 1,5 cm.

2. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i poukładaj kawałki dyni, skrop je delikatnie oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni przez ok. pół godziny. Przełącz piekarnik na ostatnie pięć minut na pozycję grill, tak aby dynia mogła się zarumienić.

3. Dynię podawaj z sosem, który przygotujesz poprzez wymieszanie jogurtu z jedną łyżką oliwy, kuminem i Sosem sałatkowym czosnkowym Knorr. Serwuj ciepłą dynię z zimnym

 

źródło: www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (183 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...