Uczta o smaku dyni! Inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni
W październiku coraz częściej ze straganów i sklepowych półek spoglądają na nas wielkie pomarańczowe głowy – to znak, że czas na dyniowe szaleństwo w kuchni! Podajmy na stół zupy, sałatki, sosy i inne kulinarne pyszności z dyni. Jakie? Poniżej propozycje oraz porady szefów kuchni Knorr!
Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe „głowy” to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym soczystym miąższu. Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów.
Sposób na dynię!
Najczęściej dynię wykorzystujemy, gotując z niej zupy – gładkie gęste kremy znakomicie zaspokajają głód i rozgrzewają w chłodne jesienne dni. Neutralny smak dyni sprawia, że możemy im nadać charakter tradycyjnej zupy, podając z ziemniakami czy jajkiem na twardo, albo też stworzyć ciekawe orientalne danie, dodając mleko kokosowe i sos rybny czy też doprawiając orientalnymi przyprawami. Warto wybierać spośród propozycji szefów kuchni Knorr, polecających Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem i Zupę dyniowo-kokosową.
Coraz chętniej z pomocą dyni przygotowujemy jednak także inne potrawy, czyniąc ją składnikiem sałatek, dań makaronowych, risotto czy przyrządzając ją jako puree. Dynia wyśmienicie smakuje też po prostu skropiona oliwą, oprószona solą, pieprzem i ostrą papryką i zapieczona w piekarniku. Warto dodawać ją do wszelkich zapiekanek, w tym makaronowych i z dodatkiem kurczaka. Nie możemy też zapomnieć o sosach i dipach przygotowywanych na bazie dyni. Co ciekawe, kucharze Knorr polecają ją również jako farsz do Pierogów z dynią w sosie szałwiowym oraz składnik niezbędny do przygotowania pysznego Sufletu z pieczonej dyni. A na deser oprószone cukrem pudrem Ciasto dyniowe!
Z dynią za pan brat!
Wielu z nas dopiero odkrywa możliwości, jakie daje nam w kuchni dynia. Dlatego czasem zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować ją do dalszego wykorzystania, jak doprawiać dania z dyni, po jakie gatunki sięgać. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto jego porady:
- Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością. Dlatego warto podzielić warzywo na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo dynię można wykorzystać do przygotowania zup czy sosów.
- Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania. Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód.
- Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany warzywa. Sprawdzi się owalna dynia piżmowa o miękkim ciemnożółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido – nada zupie piękny intensywny kolor.
- W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Natomiast olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku.
Zobacz także:
Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem
Czas przygotowania: 1h
Ilość osób: 3- 5
Składniki:
– 1/2 kg dyni
– 1 Bulion cielęcy Knorr
– 2 ziemniaki
– 1 por
– 3 łyżki jogurtu
– 1 cebula
– 1 kwaśne jabłko
– 2 ząbki czosnku
– 1 szczypta estragonu, pieprzu i tymianku
– 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1. Cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę, poszatkowaną białą część pora oraz roztarte dwa ząbki czosnku.
2. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz kawałki obranego jabłka.
3. Dodaj pół litra Bulionu cielęcego Knorr i gotuj całość około pół godziny. Dodaj przyprawy.
4. Gdy już zupa będzie gotowa, zmiksuj ją na krem i dodaj jogurt. Możesz ją ozdobić szczypiorkiem.
Dynia pieczona
Czas przygotowania: 1h
Ilość osób: 3-5
Składniki:
– 1 dynia (ok. 1 kg)
– 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
– 200 mililitrów jogurtu greckiego
– 5 gramów pieprzu tłuczonego
– 5 gramów soli morskiej
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– 1 szczypta ostrej papryki
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Umyj dynię, obierz ją i usuń nasiona. Pokrój na półksiężyce o grubości 1,5 cm.
2. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i poukładaj kawałki dyni, skrop je delikatnie oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni przez ok. pół godziny. Przełącz piekarnik na ostatnie pięć minut na pozycję grill, tak aby dynia mogła się zarumienić.
3. Dynię podawaj z sosem, który przygotujesz poprzez wymieszanie jogurtu z jedną łyżką oliwy, kuminem i Sosem sałatkowym czosnkowym Knorr. Serwuj ciepłą dynię z zimnym
źródło: www.przepisy.pl