Tworzenie czekolady w warunkach domowych
Warunki domowe są zupełnie inne niż w firmie produkcyjnej, co ma ogromne znaczenie. Przede wszystkim nie ma profesjonalnych maszyn, które dobrze potrafią produkty wymieszać ze sobą czy dodać dodatki w odpowiedniej ilości. W domu wszystko wykonywane jest ręcznie, ale zaletą jest to, że smak jest o wiele lepszy. Domowa czekolada jest bardziej wartościowa, ponieważ można regulować poziom dosypywanego cukru. Natomiast czekolada ze sklepu posiada ilość cukru w nadmiernych często ilościach.
Ponadto w domu zamiast zwykłego tłuszczu palmowego, jaki używają producenci, można zastosować olej zdrowszy. Najbardziej aromatyczne są oleje na bazie roślin, takie jak malinowy, kokosowy, winogronowy czy z czarnuszki. Do produkcji czekolady warto wybrać olej kokosowy również w tego względu, że jest twardy. Łatwiej go połączyć z innymi składnikami i wyrobić masę. Na potrzeby wyrobu czekolady bardziej lejącej, można olej rozpuścić w gorącej wodzie.
Oprócz oleju będzie potrzebne również gorzkie kakao i tutaj w sporej ilości, po to aby czekolada nabrała wyjątkowego smaku i aromatu. Można dodać odrobinę cukru, ale również miodu, czy zamienników cukrowych takich jak stewia, syrop klonowy, syrop brzozowy czy ksylitol. Są one zdrowsze, a przede wszystkim równie słodkie. Dla lepszego aromatu można dodać suszone owoce, rodzynki, bakalie czy też całą gamę różnych orzechów. Czekolada domowej roboty będzie o wiele pyszniejsza, ponieważ o ilości decydować możemy sami. Każdy lubi inny smak, dlatego można również dodać drobne listki mięty, wiórki kokosowe, czy stratą skórkę pomarańczy.
Aby czekolada udała się wybornie, należy dolać również mleko. Powinno być ono wysokogatunkowe, co oznacza, że pełnowartościowe z większą ilością tłuszczu. Mleko ze sklepu jest mocno homogenizowane i pasteryzowane, dlatego jego smak nie równa się z mlekiem wiejskim. Warto pomyśleć, aby takie zdobyć ponieważ czekolada będzie smaczniejsza. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą na kuchence gazowej i cały czas je mieszać. Kiedy będzie już jednolita masa, wtedy należy wylać tę masę do przygotowanej foremki i wystudzić. Masa zastygnie i wtedy będzie można ją wyjąć i pokroić, a potem zjeść.
Taka czekolada jest w smaku zupełnie odmienna od tradycyjnej, a co najlepsze wcale nie taka droga. Zawsze wyjdzie większa ilość niż jedna tabliczka czekolady, ponieważ składniki przygotowywane są w większej gramaturze. Dzieci uwielbiają domową czekoladę, a starsze osoby mogą pokusić się o smak gorzki. W domowych warunkach wszystko jest możliwe, ponieważ wystarczy tylko dobry blender lub mikser i dobrej jakości receptura na czekoladę. Internet także jest pełen pomysłów na domową czekoladę, ponieważ coraz więcej osób robi ją w domu. Kakao można przywieźć oryginalne z Ameryki Południowej, ponieważ posiada ono praktycznie sto procent ziaren kakaowca. Jest to kakao droższe, ale jakość i smak na pewno gwarantowane. Czekoladę można tworzyć na różne okazje okolicznościowe, a także w foremkach jakie tylko są dostępne w sklepie.
Za warstwę merytoryczną artykułu odpowiada redakcja Słodki-Smak.pl .