Tsoureki – Chlebek z jajkiem wielkanocnym – w greckim stylu na Wielkanoc

W tym roku święta w kościele prawosławnym pokrywają się z Wielkanocą w kościele katolickim. Jak wygląda i pachnie prawosławna Wielkanoc w Grecji?

Przysmakiem typowym dla okresu Wielkanocy w Grecji jest Tsoureki, czyli grecki chlebek wielkanocny. To odmiana chałki, puszystego, lekko słodkiego ciasta w kształcie wieńca. Piecze się je tradycyjnie w Wielki Czwartek, a w środku ciasta umieszcza się barwione jajko – Kokkina Avga. Ten niezwykle malowniczy wypiek początkowo wymagał dwóch składników: mastyksu i mahlabu, niedostępnych na naszym rynku, ale nadających mu niezwykły posmak. W ostatnim czasie tsoureki z wanilią, stały się jednak najbardziej popularne.

Tsoureki

Do ich przygotowania będziemy potrzebować:

  • 1 kg mąki
  • 5 jajek + 1 do smarowania
  • 250 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 180 g cukru
  • 1 wanilia
  • 1 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 10 g soli
  • płatki migdałowe lub sezam do posypania

Pierwszym krokiem jest wymieszanie mleka i drożdży z jedną łyżką cukru oraz 100 g maki. Odstawiamy to w ciepłe miejsce. W osobnej misce łączymy roztopioną margarynę z resztą cukru, jajkami, szczyptą soli, startą skórką pomarańczy i wanilią. Po wymieszaniu dodajemy nasz zaczyn drożdżowy oraz resztę mąki i zagniatamy. Sekretem udanego tsoureki jest dobrze wyrobione, spójne ciasto, które nie przykleja się do rąk. Po zagnieceniu pozwalamy mu wyrosnąć pod ściereczką w ciepłym miejscu przez kolejną godzinę. Następnie wyrabiamy raz jeszcze i formujemy wieniec. Tak przygotowane ciasto powinno jeszcze rosnąć w ciepłym miejscu przez ok. 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Nasz chlebek przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i posypujemy płatkami migdałów. Do każdego zawiniętego ciasta wkładamy wcześniej ugotowane i zabarwione jajko. Pieczemy przez około 40 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (101 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  14 kwietnia 2014 07:05

    Bardzo fajny artykuł. Jak się ma Greka w rodzinie, który spędza święta w Polsce, można mu zrobić miłą niespodziankę:-).

    Odpowiedz
  2. martucha180  14 kwietnia 2014 12:20

    A nawet jak się nie ma Greka w rodzinie, to dla siebie można zrobić.

    Odpowiedz
  3. bbo  14 kwietnia 2014 19:46

    Chlebek do schrupania, na Wielkanoc i nie tylko.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  7 kwietnia 2017 09:28

    Fajny przepis na grecki chlebek. No faktycznie ciekawy ten artykuł.Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany