Trydent na zimowo – poznaj cudowną, włoską kuchnię!
Zimowe szaleństwo czas zacząć! Trydent – przepiękny region górski we Włoszech. Pokazujemy jak można lepiej korzystać z uroków tego wspaniałego miejsca, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
Ten, kto kocha narty podróże – już planuje wyprawę w góry od dawna. Zimowe szaleństwo czas zacząć! Trydent – przepiękny region górski we Włoszech, który położony jest w samym centrum Dolomitów zaprasza na stoki, wabi cudowną kuchnią! Pokazujemy jak można lepiej korzystać z uroków tego wspaniałego miejsca, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
![włochy](https://kobietamag.pl/wp-content/uploads/2014/02/italy-1986425_640.jpg)
fot. pixabay.com
Narty, ach te narty…
Trydent to region górski, poprzecinany malowniczymi strumieniami, lasami, pastwiskami, często spowity mgłą. Wspaniałe widoki na majestatyczne góry zawsze pokryte śniegiem zapierają dech w piersiach. Region słynie z turystyki, a warunki narciarskie z nieskończoną ilością zróżnicowanych tras są doskonałe! W rejonie przenikają się wpływy śródziemnomorskie ze środkowoeuropejskimi.
Region słynie także z produkcji pięknych mebli. Dodatkową atrakcją tego miejsca są odbywające się tam liczne targi, które nasilają się w okresie świątecznym. Imprezy karnawałowe przybierają formę ulicznych parad przebierańców lub historycznych spektakli w strojach z epoki. Festyny to także świetna okazja do poznania ludowej tradycji i oryginalnej kuchni. Często odbywają się okoliczne parady, wystawiane są przeróżne spektakle i koncerty. Tradycja ludowa odgrywa tu duże znaczenie.Turyści nie będą się tu nudzić.
Z kolei narciarzom region ten oferuje aż 800 km doskonale przygotowanych tras, 90% sztucznie dośnieżanych. Miłośnicy narciarstwa biegowego, również znajdą coś dla siebie: 500 km tras do biegania położonych 2 tys. m n.p.m! Miejsca do których warto się wybrać to między innymi: St. Martino di Castrozza, Moena- Trevalli, Val di Fassa- Carezza, Val di Fiemme, czy Passo Rolle, stanowiące jeden z najpopularniejszych regionów we włoskich Alpach.
Smaki Trydentu…
Amatorzy dobrego smaku i wykwintni smakosze będą zachwyceni lokalnymi specjałami. W tradycyjnej kuchni Trydentu króluje mięso, głównie dziczyzna i baranina, a także grzyby i oczywiście pasta (głównie gnocchi, papardele), ale przede wszystkim polenta – znany w tym regionie od 1600 roku miejscowy specjał. Jest to przyrządzana na wiele sposobów kasza kukurydziana.
Najlepsza pochodzi z niewielkiej miejscowości Storo, gdzie kukurydza jest wyjątkowo dorodna. Ważną pozycję w menu zajmuje imponujący wybór serów: Casole`t – świeży, miękki i delikatny, wytwarzany z surowego mleka krowiego (z łac. caseolus, mały serek); Puzzone di Moena – twardy, bardzo aromatyczny, wytwarzany tylko w Dolomitach (z włosk. puzzare, śmierdziel); Vezzena – bardzo dojrzały, cudownie aksamitny. Sery te, podobnie jak Trentingrana, Spressa delle Giudicarie czy Nostrano, wytwarza się według starych receptur i tradycyjnymi metodami.