Trydent na zimowo – poznaj cudowną, włoską kuchnię!
Zimowe szaleństwo czas zacząć! Trydent – przepiękny region górski we Włoszech. Pokazujemy jak można lepiej korzystać z uroków tego wspaniałego miejsca, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
Ten, kto kocha narty podróże – już planuje wyprawę w góry od dawna. Zimowe szaleństwo czas zacząć! Trydent – przepiękny region górski we Włoszech, który położony jest w samym centrum Dolomitów zaprasza na stoki, wabi cudowną kuchnią! Pokazujemy jak można lepiej korzystać z uroków tego wspaniałego miejsca, w którym każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
Narty, ach te narty…
Trydent to region górski, poprzecinany malowniczymi strumieniami, lasami, pastwiskami, często spowity mgłą. Wspaniałe widoki na majestatyczne góry zawsze pokryte śniegiem zapierają dech w piersiach. Region słynie z turystyki, a warunki narciarskie z nieskończoną ilością zróżnicowanych tras są doskonałe! W rejonie przenikają się wpływy śródziemnomorskie ze środkowoeuropejskimi.
Region słynie także z produkcji pięknych mebli. Dodatkową atrakcją tego miejsca są odbywające się tam liczne targi, które nasilają się w okresie świątecznym. Imprezy karnawałowe przybierają formę ulicznych parad przebierańców lub historycznych spektakli w strojach z epoki. Festyny to także świetna okazja do poznania ludowej tradycji i oryginalnej kuchni. Często odbywają się okoliczne parady, wystawiane są przeróżne spektakle i koncerty. Tradycja ludowa odgrywa tu duże znaczenie.Turyści nie będą się tu nudzić.
Z kolei narciarzom region ten oferuje aż 800 km doskonale przygotowanych tras, 90% sztucznie dośnieżanych. Miłośnicy narciarstwa biegowego, również znajdą coś dla siebie: 500 km tras do biegania położonych 2 tys. m n.p.m! Miejsca do których warto się wybrać to między innymi: St. Martino di Castrozza, Moena- Trevalli, Val di Fassa- Carezza, Val di Fiemme, czy Passo Rolle, stanowiące jeden z najpopularniejszych regionów we włoskich Alpach.
Smaki Trydentu…
Amatorzy dobrego smaku i wykwintni smakosze będą zachwyceni lokalnymi specjałami. W tradycyjnej kuchni Trydentu króluje mięso, głównie dziczyzna i baranina, a także grzyby i oczywiście pasta (głównie gnocchi, papardele), ale przede wszystkim polenta – znany w tym regionie od 1600 roku miejscowy specjał. Jest to przyrządzana na wiele sposobów kasza kukurydziana.
Najlepsza pochodzi z niewielkiej miejscowości Storo, gdzie kukurydza jest wyjątkowo dorodna. Ważną pozycję w menu zajmuje imponujący wybór serów: Casole`t – świeży, miękki i delikatny, wytwarzany z surowego mleka krowiego (z łac. caseolus, mały serek); Puzzone di Moena – twardy, bardzo aromatyczny, wytwarzany tylko w Dolomitach (z włosk. puzzare, śmierdziel); Vezzena – bardzo dojrzały, cudownie aksamitny. Sery te, podobnie jak Trentingrana, Spressa delle Giudicarie czy Nostrano, wytwarza się według starych receptur i tradycyjnymi metodami.