Trybula ogrodowa – naturalny tonik i niezbędna przyprawa do dań kuchni francuskiej

Trybula ogrodowa świetnie sprawdzi się w kuchni, bo to jeden z bohaterów znanych doskonale każdej gospodyni ziół prowansalskich. Uwielbia ją też zarówno nasza cera jak i cały organizm. Oto garść informacji na temat tego wielofunkcyjnego zioła.

Pochodzi z Kaukazu, a do Europy trafiła w XVIII wieku. Ma lekki anyżowy posmak, wyglądem przypomina pietruszkę i jak to zioło – ma całą masę zastosowań. Od urodowych, przez kuchenne, aż po, rzecz jasna – zdrowotne. Trybula ogrodowa to przede wszystkim samosiejka, którą możemy znaleźć w Polsce na terenach nizinnych. Zakwita w maju i czerwcu – czyli właśnie rozpoczął się na nią sezon. Jeżeli nie mamy jej akurat w ogrodzie, a poszukiwania w w plenerze nie przyniosły efektu – możesz wyhodować ją w domu. Innym sposobem jest kupienie doniczki z tym ziołem, co nie będzie trudne choćby w czasie wizyty w supermarkecie. Przedstawiamy trybulę ogrodową!

źródło: www.pixabay.com

Trybula ogrodowa – naturalny tonik i niezbędna przyprawa do dań kuchni francuskiej

Trybula ogrodowa to zioło pełne delikatności o jednocześnie wyrazistym smaku przypominającym mix kopru, pietruszki i anyżu. Pozostawia po sobie lekki posmak. To roślina jednoroczna, która dorasta do wysokości nawet 70 cm i jest niezwykle rozgałęziona. Jej liście są delikatnie pierzaste, kwiaty białe i drobne, a owoc podłużny i ciemnobrunatny. Skoro wspominaliśmy już o smaku, zacznijmy od jej zastosowań w kuchni.

 

Jedno z ziół prowansalskich

Trybula ogrodowa spełnia się zwłaszcza w kuchni francuskiej. Nie bez powodu jest w końcu jednym z prowansalskich ziół. To świetny dodatek przede wszystkim do wszelkich zup, sałatek, a także potraw jajecznych – m.in. omletów oraz ze szparagami czy bobem. Używa się jej również do mięs i ryb – najlepiej smakuje w daniach duszonych. Pod wpływem ciepła trybula traci jednak zarówno kolor, jak i smak, dlatego posypujemy nią dania bezpośrednio przed zaserwowaniem.

 

Ukojenie dla cery

Trybula sprawdzi się również jako tonik do oczyszczenia i ukojenia skóry twarzy , szyi oraz dekoltu. Jej właściwości można wykorzystać dodatkowo do leczenia wyprysków na skórze. Wystarczy z zioła przygotować napar ze świeżo wyciśniętych liści, a następnie ostudzonym nasączyć wacik i przemywać twarz.

 

Ważna w ziołolecznictwie

Trybula doskonale wpływa na wątrobę, poprawia trawienie i oczyszcza organizm. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i stosuje się ją w leczeniu chorób zatok, kaszlu, przeziębień i jako lek na ból głowy. Zioło jest znane również ze swoich właściwości antydepresyjnych i przy problemach ze snem.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (138 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...