Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Nadejście sezonu truskawkowego to czas, który większość z nas uważa za najwspanialszy moment w roku. Kiedy lokalne bazarki przemieniają się w oazy pełne soczystej czerwieni truskawek, nadchodzi idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe potrawy z truskawkami w roli głównej są doskonałą propozycją na lekki obiad. Dlaczego warto wykorzystać sezon na te czerwone i soczyste owoce?

Truskawki najlepiej smakują w delikatnych, aromatycznych daniach. Nie potrzebują wielu dodatków, dlatego świetnie komponują się z chrupiącymi orzechami (szczególnie migdałami lub pistacjami) oraz suszonymi owocami, tworząc niepowtarzalne połączenia smakowe i pełne witamin. Stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi energii i cennych składników odżywczych, przygotuj lekkie, truskawkowe dania na obiad. Oto przepis na truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Przepis na: Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 200 mln mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 75 g Pistacji prażonych
  • 50 g Chrupiących płatków z żurawiną
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pieprz do smaku
  • Listki mięty

Sposób wykonania:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącymi płatkami i dodajemy listek mięty.

 

Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem sprawdza się idealnie w gorące dni, a jego niesamowity smak pozostanie w Waszej pamięci nawet zimą! Oto przepis Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik. Składniki na chłodnik z botwinki z
Przepis na zimną zupę: Chłodnik ogórkowy

Przepis na zimną zupę: Chłodnik ogórkowy

Dla 4 osób, czas: 30 minut Składniki: - 2 ogórki - 150 g orzechów włoskich - 300 ml jogurtu greckiego - sól i pieprz do smaku - 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr - 2
Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami

Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami

  Składniki na Bałkański chłodnik z bakaliami: 3 szklanki kefiru 2/3 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Bakalland 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Bakalland 2 łyżki posiekanych

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (18 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  12 czerwca 2023 08:31

    Zjadłabym 🙂

    Odpowiedz
  2. janka1312  12 czerwca 2023 22:35

    raczej nie dla mnie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany