Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Nadejście sezonu truskawkowego to czas, który większość z nas uważa za najwspanialszy moment w roku. Kiedy lokalne bazarki przemieniają się w oazy pełne soczystej czerwieni truskawek, nadchodzi idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe potrawy z truskawkami w roli głównej są doskonałą propozycją na lekki obiad. Dlaczego warto wykorzystać sezon na te czerwone i soczyste owoce?

Truskawki najlepiej smakują w delikatnych, aromatycznych daniach. Nie potrzebują wielu dodatków, dlatego świetnie komponują się z chrupiącymi orzechami (szczególnie migdałami lub pistacjami) oraz suszonymi owocami, tworząc niepowtarzalne połączenia smakowe i pełne witamin. Stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi energii i cennych składników odżywczych, przygotuj lekkie, truskawkowe dania na obiad. Oto przepis na truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Przepis na: Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 200 mln mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku z buraków
  • 75 g Pistacji prażonych
  • 50 g Chrupiących płatków z żurawiną
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • Pieprz do smaku
  • Listki mięty

Sposób wykonania:

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącymi płatkami i dodajemy listek mięty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (32 głosów, średnia: 4,91 z 5)
zapisuję głos...