Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Nadejście sezonu truskawkowego to czas, który większość z nas uważa za najwspanialszy moment w roku. Kiedy lokalne bazarki przemieniają się w oazy pełne soczystej czerwieni truskawek, nadchodzi idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych eksperymentów. Nietypowe potrawy z truskawkami w roli głównej są doskonałą propozycją na lekki obiad. Dlaczego warto wykorzystać sezon na te czerwone i soczyste owoce?
Truskawki najlepiej smakują w delikatnych, aromatycznych daniach. Nie potrzebują wielu dodatków, dlatego świetnie komponują się z chrupiącymi orzechami (szczególnie migdałami lub pistacjami) oraz suszonymi owocami, tworząc niepowtarzalne połączenia smakowe i pełne witamin. Stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezu, żelaza i potasu. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi energii i cennych składników odżywczych, przygotuj lekkie, truskawkowe dania na obiad. Oto przepis na truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Przepis na: Truskawkowy chłodnik z pistacjami i chrupiącymi ziarnami
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 200 mln mleka kokosowego
- 1 szklanka soku z buraków
- 75 g Pistacji prażonych
- 50 g Chrupiących płatków z żurawiną
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- Pieprz do smaku
- Listki mięty
Sposób wykonania:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, a następnie delikatnie blendujemy. Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szklankę soku z buraków i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy do smaku i dodajemy miód. Gotowy chłodnik wyjmujemy z lodówki na chwilę przed podaniem. Przelewamy do miseczek i dodatkowo ozdabiamy pozostałą śmietanką kokosową i posiekanymi pistacjami. Całość posypujemy chrupiącymi płatkami i dodajemy listek mięty.