Truskawki – warto jeść zanim znikną

Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Warto po nie sięgać tak długo, jak to jest możliwe (mamy oczywiście na myśli polskie truskawki z hodowli, a nie te szklarniowe). Dlaczego? Walory smakowe i aromatyczne to nie są jedyne zalety truskawek. Warto wiedzieć, że uwielbiany przez wielu owoc ma także liczne właściwości zdrowotne. Czerwony owoc będący odmianą poziomki cenimy przede wszystkim za smak, który nierozłącznie kojarzy się z początkiem lata. Truskawki zawierają także cenne składniki odżywcze, a dodatkowo mają właściwości dietetyczne.

Co zawierają truskawki czyli aromatyczna dawka zdrowia

            Aromatyczny owoc to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.

Truskawki – dietetyczne właściwości

            Truskawki uznawane są również za owoce dietetyczne, polecane także diabetykom z uwagi na obecność fruktozy charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym, co zapobiega nagłym skokom insuliny. – 100 gram owoców dostarczy nam zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich enzym bromelina, rozkładający białko pokarmowe, przyspieszy spalenie tłuszczów i węglowodanów. Natomiast duża ilość znajdującej się w truskawkach wody umożliwi oczyszczenie organizmu, pomoże usunąć toksyczne płyny ustrojowe i tym samym przyczyni się do spadku wagi – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. – Smaczny deser na bazie owoców będzie miał również wpływ na poprawę wyglądu naszej skóry. Truskawki są bowiem ważnym składnikiem diety antycellulitowej – usprawniają redukcję tkanki tłuszczowej i regulują zawartość wody w tkance cellulitowej – dodaje ekspert z Naturhouse.

Truskawki z własnego ogrodu

            Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście owoce pochodzące z własnej uprawy lub kupione od zaufanych sprzedawców. Pamiętajmy też, aby przed spożyciem dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą. Truskawki można dodawać do różnych potraw i deserów. Z uwagi na dietetyczne właściwości stanowią także idealną przekąskę, która możemy podjadać między posiłkami bez obaw o naszą figurę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...