Trufle z białej czekolady z migdałami
Spróbuj tego super przepisu na pyszne trufle z białej czekolady z migdałami by zaskoczyć swoich znajomych oraz rodzinę. Możesz ich także użyć do dekoracji – na przykład tortu weselnego czy komunijnego. To zaskakująco łatwy deser.
Składniki na trufle z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4szklanki migdałów Bakalland
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i umieszczamy w rondelku z grubym dnem, razem ze śmietaną kremówką i rumem. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi. Masę przelewamy do 2 małych miseczek i schładzamy w lodówce przez 4 godziny, aż zastygnie na tyle, aby można było ją formować. Łyżeczką nabieramy masę i lepimy z niej małe kuleczki. Obtaczamy czekoladki w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych oraz posiekanych migdałach. Całość układamy w małych papilotkach. Wstawiamy do lodówki do czasu ich podania.