Trifle Dyniowe

trifle-z-dyni-2

fot. Cukier Królewski

Trifle to bardzo popularny na świecie deser pochodzący z Anglii, jednak zupełnie nie znany w Polsce. Jego dyniowa odsłona jest warta przetestowania – zrób to z nami według poniższego przepisu

Czas przygotowania – 60 minut
Poziom – łatwy

Składniki na deser: Trifle Dyniowe

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
  • 3 łyżki purée z dyni
  • 3 płaskie łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
  • 1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
  • 200 g śmietany kremówki (30%)

Do dekoracji:

Cukier puder w młynku Cukier Królewski

 

 

Sposób przygotowania:

Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.

Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.

Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.

 

Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska  – http://www.delimamma.pl/

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  26 października 2016 12:33

    Wygląda pysznie! 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  26 października 2016 13:52

    Wygląda bosko,Musze go zrobić

    Odpowiedz
  3. Ewcia  26 października 2016 14:09

    Świetny pomysł na podanie deseru! Trzeba zrobić i przetestować 😀

    Odpowiedz
  4. martucha180  26 października 2016 15:08

    Wygląda niesamowicie!

    Odpowiedz
  5. ewalub  26 października 2016 15:12

    Odpada- cynamon tam jest, nie lubię

    Odpowiedz
  6. Monika  26 października 2016 18:08

    Lubię takie desery 🙂

    Odpowiedz
  7. M.  26 października 2016 18:11

    Świetny przepis. Chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  8. MelaNika  26 października 2016 19:43

    Super przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. Jaworka  28 października 2016 07:04

    Przyznam że z dyni to wiem jak smakują tylko pestki natomiast samej dyni nigdy nie jadłam i nie wiem jak smakuje i jakoś sie do tego szczególnie nie palę

    Odpowiedz
  10. mama_kazala  28 października 2016 13:31

    nawet nie czytam, wygląda na zdjęciu zdeycydowanie „mniam”!

    Odpowiedz
  11. marcia7  6 stycznia 2017 12:02

    idealne drugie śniadanie do pracy

    Odpowiedz
  12. efffciaa  11 maja 2017 15:13

    Bardzo fajny przepis na lekki deserek . Z całą pewnością go wypróbuję . Wprawdzie do dyni podchodzę z pewną dozą nieśmiałości , ale coś takiego co fajnie wygląda – chętnie zjem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany