Trifle Dyniowe
Trifle to bardzo popularny na świecie deser pochodzący z Anglii, jednak zupełnie nie znany w Polsce. Jego dyniowa odsłona jest warta przetestowania – zrób to z nami według poniższego przepisu
Czas przygotowania – 60 minut
Poziom – łatwy
Składniki na deser: Trifle Dyniowe
- 3 płaskie łyżki cukru pudru Cukier Królewski
- 3 łyżki purée z dyni
- 3 płaskie łyżki sera mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki sypkiego imbiru
- 1 szklanka pokruszonych ciastek imbirowych
- 200 g śmietany kremówki (30%)
Do dekoracji:
Cukier puder w młynku Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Obraną dynię kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Dynię pieczemy do miękkości, a następnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder Cukier Królewski oraz ser mascarpone i miksujemy przez kilka sekund do połączenia się składników.
Do połowy ubitej śmietany dodajemy purée z dyni, cynamon oraz imbir. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej połowy dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
Do szklanek wsypujemy warstwę pokruszonych ciasteczek, nakładamy mus dyniowy, ponownie wsypujemy ciasteczka, a następnie dodajemy warstwę musu z jogurtem. Kontynuujemy, aż do wypełnienia szklanki, na koniec oprószamy cukrem pudrem w młynku Cukier Królewski.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska – http://www.delimamma.pl/