Trendy na wielkanocnym stole – zobacz, jak go zaaranżować!
Święta to czas, kiedy na kilka chwil można odetchnąć od codziennej rutyny i wraz z rodziną oddać się błogiemu odpoczynkowi. Niektórzy korzystają z okazji by pojechać na kilkudniową wycieczkę, inni zaś preferują relaks w domowym zaciszu, połączony ze wspólnym ucztowaniem. Jedną z wielu wielkanocnych tradycji jest uroczyste, niedzielne śniadanie, spożywane w gronie najbliższych. Poza pieczołowicie przygotowanymi potrawami warto również poświęcić uwagę wystrojowi stołu, co bardziej podkreśli wyjątkowość chwili i pozwoli ją jeszcze dostojniej celebrować. Oto kilka najnowszych trendów, dzięki którym świąteczny stół będzie wyglądał naprawdę pięknie.
Zieleń jako kolor przewodni
Kolor zielony to symbol przyrody, która właśnie w okresie świąt wielkanocnych budzi się do życia. Zieleń symbolizuje także nadzieję, a także odrodzenie. Ozdoby w tej właśnie barwie będą więc świetnym wyborem na stół wielkanocny. Radzimy jednak postawić na jasne odcienie lub soczystą tonację tego pięknego koloru. Butelkowa zieleń lub inne, ciemne odcienie, które z kolei kojarzą się z wysuszoną trawą i nadejściem jesieni, nie będą już tak dobrze komponować z wystrojem wielkanocnego stołu. Zielone serwetki będą idealnym kontrastem dla śnieżnobiałego lub kremowego obrusu i wraz z nim stworzą wysublimowane, pełne elegancji zestawienie.
Własnoręcznie wykonane dekoracje
Od wielu lat, dużą popularnością w trendach wnętrzarskich cieszą się ozdoby DIY, który każdy z łatwością zrobi samodzielnie. Na świątecznym stole będą się świetnie prezentować malowane pisanki lub wydmuszki, ułożone na naturalnym mchu. To wszystko można estetycznie ułożyć w wielkiej szklanej misie, która podkreśli elegancki styl wystroju. Nie można także zapomnieć o bukiecie żywych, wiosennych kwiatów! Białe tulipany lub żonkile w smukłym szklanym wazonie dodadzą całości jeszcze większego uroku.
Minimalizm i harmonia
Barokowy przepych to zdecydowanie symbol minionych czasów i nie chodzi tutaj tylko o ozdoby, ale także o sposób ułożenia potraw na półmiskach. Wszelkie przekąski, takie jak faszerowane jajka, czy też wędliny mogą posłużyć do stworzenia apetycznej kompozycji na dużym szklanym talerzu – im oryginalniej, tym lepiej, jednak nie można przesadzić z ich nadmiarem na jednym naczyniu. Będą wyglądać o wiele ładniej, gdy zostawisz pomiędzy nimi trochę przestrzeni, np. na świeże warzywa, które posłużą za naturalną, zdrową dekorację. Sałatki z kolei, najlepiej porozkładać do szklanych salaterek, a następnie równomiernie rozmieścić na stole. To estetyczny i łatwy sposób, by każdy mógł po nie bez trudu sięgnąć.
Stylowa zastawa
Precyzyjnie wykonane szklanki z krystalicznego szkła, smukłe karafki i dzbanki na soki, to nie tylko niezbędny element każdej zastawy stołowej, ale także funkcjonalna ozdoba. Zwolennicy klasyki powinni sięgnąć po szkło w uniwersalnych kształtach, natomiast Ci, którzy stawiają na nieszablonowe rozwiązania, mogą pomyśleć o elementach charakteryzujących się oryginalnym designem. Szklanki zwężające się ku górze lub takie, które kształtem przypominają literę X to zdecydowanie rodzaj zastawy, która będzie oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. Aby całość była spójna, dobrze upewnić się, że wszystkie elementy zastawy są w tym samym stylu. Jeżeli więc stawiasz na szklanki pozbawione nadruków i przyciągające uwagę oryginalnym kształtem, to warto by i pozostałe elementy charakteryzowały się właśnie taką estetyką. Pięknie udekorowany wielkanocny stół z pewnością bardziej podkreśli wagę wyjątkowych chwil w gronie rodziny i pozwoli dłużej się nimi cieszyć.