Trendy kulinarne na 2020 rok – jak będziemy jeść i co trafi na naszą listę superfood?

Ludzie od zawsze kochają dobrze jeść i lubią poznawać nowe smaki, które mogą zamienić zwykły posiłek w ekscytujące przeżycie. Nic dziwnego, że w branży kulinarnej co roku pojawiają się kolejne trendy, znajdujące odzew w zawartości naszych talerzy. Jakie potrawy trafią na nie w tym sezonie? Poznajcie prognozy specjalistów!

Przedstawiamy trendy kulinarne na 2020 rok! Sprawdźcie, jakie zmiany przyniesie nam rosnące zainteresowanie fleksitarianizmem, weganizmem i filozofią zero waste, a przekonacie się, że wciąż jest wiele potraw i kuchennych rozwiązań, które warto wypróbować!

trendy kulinarne na 2020 rok

źródło: www.pixabay.com

Trendy kulinarne na 2020 rok – jak będziemy jeść i co trafi na naszą listę superfood?

Nie da się ukryć, że wkraczające na rynek kulinariów tendencje bardziej przypadną do gustu zwolennikom zielonej kuchni aniżeli mięsożercom. Mimo wszystko mamy nadzieję, że każdej z Was uda się uszczknąć z tych zapowiedzi choć szczyptę inspiracji i wprowadzić do kuchennej rutyny pozytywne zmiany, które dodadzą koloru Waszej codzienności toczącej się w obrębie stołu!

 

Oto prognozowane trendy kulinarne na 2020 rok:

Gotowanie w domu

trendy kulinarne na 2020 rok

www.pixabay.com

Jak pokazują statystyki, częstotliwość występowania nietolerancji pokarmowych stale rośnie. Coraz więcej osób przerzuca się też na rozmaite diety, które zawężają jadłospis do określonej grupy produktów. W świetle tych tendencji specjaliści oceniają, że w 2020 roku więcej osób zdecyduje się na gotowanie we własnej kuchni, gdzie będzie mieć możliwość dobrania bezpiecznych dla nich i bardziej pożądanych składników. Tym bardziej, że samodzielne gotowanie od kilku lat pozostaje trendem i cenioną przez młodych ludzi umiejętnością, którą można zaimponować znajomym. 

 

Warzywne pasty i ziołowe masełka

trendy kulinarne na 2020 rok

www.pixabay.com

Na fali zero waste coraz więcej z nas stara się przygotowywać posiłki z resztek jedzenia, „ocalając” w ten sposób to, co pozostało im w lodówce po gotowaniu obiadu czy wykwintnej kolacji. Prognozy mówią, że ten trend przyczyni się do rozwinięcia mody na warzywne smarowidła do kanapek i pasty do makaronu, przyrządzane ze zmiksowanych kawałków selera, papryki, gotowanego buraka, bobu czy batatów, świeżych ziół oraz liści – np. z natki pietruszki albo rzodkiewki. Dodatkowo wskazuje się też na niebanalne dodatki, takie jak karob.

 

Mocktaile zamiast drinków

trendy kulinarne na 2020 rok

www.pixabay.com

Do niedawna abstynenci, kobiety w ciąży czy osoby na bezalkoholowej tymczasowej diecie mogły czuć się nieswojo, spotykając się z przyjaciółmi w pubie czy modnym klubie. W spisie menu brakowało bowiem ciekawej i zdrowej alternatywy dla kolorowych drinków z procentami. Na szczęście takie sytuacje będą teraz przydarzać się coraz rzadziej. W 2020 roku wiele klubów poszerzy swoją ofertę mocktaili, przygotowywanych na bazie wyciskanych soków i wody z dodatkiem domowych syropów, świeżych ziół, kwiatów i oryginalnych przypraw. Ich smak będzie zaś mógł konkurować z popularnymi alkoholowymi mieszankami.

 

Moda na jackfruit

Trendy kulinarne na 2020 rok

www.pixabay.com

Jackfruit to kolejna pozycja na wciąż poszerzającej się liście superowoców. Owoc drzewa chlebowego w 2020 roku ma być szerzej dostępny w naszym kraju (do kupienia m.in. w puszce). Ma on teksturę przywodzącą na myśl szarpaną wieprzowinę i dobrze smakuje w połączeniu z typowo „mięsnymi” przyprawami. Dostarcza organizmowi wapnia, żelaza i witamin z grupy B. 

 

Roślinne jogurty i mleko

Trendy kulinarne na 2020 rok

www.pixabay.com

Trend na roślinny nabiał był mocny już w ubiegłym roku, głównie ze względu na popularyzację weganizmu. Teraz jednak przybierze na sile, a do mleka migdałowego, sojowego i owsianego na sklepowych półkach dołączą kokosowe jogurty.

 

Zdrowe przekąski

www.pixabay.com

Dzięki Netflixowi i HBO Go pokochaliśmy wieczory przed telewizorem w zaciszu własnego domu. FIlmy i seriale oglądamy teraz w takiej ilości, że musimy myśleć o zdrowych warunkach ich pochłaniania. Ciągłe towarzystwo popcornu i czipsów, które dawniej w tej sytuacji były normą, trzeba zastąpić ich zdrowszymi  odpowiednikami, dlatego producenci postawią teraz na pieczoną ciecierzycę, chrupki z owoców i warzyw czy prażoną komosę ryżową.

 

Kannabidiol

www.pixabay.com

Specjaliści od kulinariów wskazują ponadto na wzrost zainteresowania kannabidiolem. W tym roku mamy dodawać go chętnie do herbaty, kawy i gazowanych napojów.

 

Nowe smaki owoców

www.pixabay.com

Egzotyczne owoce stały się popularne dzięki poszukiwaniu nowych smaków, upowszechnienia mody na smoothie ball i dążenia do przygotowywanie jak najbardziej „instagramowych” dań. W tym roku mają być jeszcze bardziej pożądane. Zdaniem znawców rynku sięgniemy teraz po pitaję, kalamondin, owoc ugli, kaffir, pomelo i opuncję.

 

Co sądzicie o tych kulinarnych trendach? Dacie się im porwać?

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...