Trendy kulinarne na 2020 rok – jak będziemy jeść i co trafi na naszą listę superfood?
Ludzie od zawsze kochają dobrze jeść i lubią poznawać nowe smaki, które mogą zamienić zwykły posiłek w ekscytujące przeżycie. Nic dziwnego, że w branży kulinarnej co roku pojawiają się kolejne trendy, znajdujące odzew w zawartości naszych talerzy. Jakie potrawy trafią na nie w tym sezonie? Poznajcie prognozy specjalistów!
Przedstawiamy trendy kulinarne na 2020 rok! Sprawdźcie, jakie zmiany przyniesie nam rosnące zainteresowanie fleksitarianizmem, weganizmem i filozofią zero waste, a przekonacie się, że wciąż jest wiele potraw i kuchennych rozwiązań, które warto wypróbować!
Trendy kulinarne na 2020 rok – jak będziemy jeść i co trafi na naszą listę superfood?
Nie da się ukryć, że wkraczające na rynek kulinariów tendencje bardziej przypadną do gustu zwolennikom zielonej kuchni aniżeli mięsożercom. Mimo wszystko mamy nadzieję, że każdej z Was uda się uszczknąć z tych zapowiedzi choć szczyptę inspiracji i wprowadzić do kuchennej rutyny pozytywne zmiany, które dodadzą koloru Waszej codzienności toczącej się w obrębie stołu!
Oto prognozowane trendy kulinarne na 2020 rok:
Gotowanie w domu
Jak pokazują statystyki, częstotliwość występowania nietolerancji pokarmowych stale rośnie. Coraz więcej osób przerzuca się też na rozmaite diety, które zawężają jadłospis do określonej grupy produktów. W świetle tych tendencji specjaliści oceniają, że w 2020 roku więcej osób zdecyduje się na gotowanie we własnej kuchni, gdzie będzie mieć możliwość dobrania bezpiecznych dla nich i bardziej pożądanych składników. Tym bardziej, że samodzielne gotowanie od kilku lat pozostaje trendem i cenioną przez młodych ludzi umiejętnością, którą można zaimponować znajomym.
Warzywne pasty i ziołowe masełka
Na fali zero waste coraz więcej z nas stara się przygotowywać posiłki z resztek jedzenia, „ocalając” w ten sposób to, co pozostało im w lodówce po gotowaniu obiadu czy wykwintnej kolacji. Prognozy mówią, że ten trend przyczyni się do rozwinięcia mody na warzywne smarowidła do kanapek i pasty do makaronu, przyrządzane ze zmiksowanych kawałków selera, papryki, gotowanego buraka, bobu czy batatów, świeżych ziół oraz liści – np. z natki pietruszki albo rzodkiewki. Dodatkowo wskazuje się też na niebanalne dodatki, takie jak karob.
Mocktaile zamiast drinków
Do niedawna abstynenci, kobiety w ciąży czy osoby na bezalkoholowej tymczasowej diecie mogły czuć się nieswojo, spotykając się z przyjaciółmi w pubie czy modnym klubie. W spisie menu brakowało bowiem ciekawej i zdrowej alternatywy dla kolorowych drinków z procentami. Na szczęście takie sytuacje będą teraz przydarzać się coraz rzadziej. W 2020 roku wiele klubów poszerzy swoją ofertę mocktaili, przygotowywanych na bazie wyciskanych soków i wody z dodatkiem domowych syropów, świeżych ziół, kwiatów i oryginalnych przypraw. Ich smak będzie zaś mógł konkurować z popularnymi alkoholowymi mieszankami.
Moda na jackfruit
Jackfruit to kolejna pozycja na wciąż poszerzającej się liście superowoców. Owoc drzewa chlebowego w 2020 roku ma być szerzej dostępny w naszym kraju (do kupienia m.in. w puszce). Ma on teksturę przywodzącą na myśl szarpaną wieprzowinę i dobrze smakuje w połączeniu z typowo „mięsnymi” przyprawami. Dostarcza organizmowi wapnia, żelaza i witamin z grupy B.
Roślinne jogurty i mleko
Trend na roślinny nabiał był mocny już w ubiegłym roku, głównie ze względu na popularyzację weganizmu. Teraz jednak przybierze na sile, a do mleka migdałowego, sojowego i owsianego na sklepowych półkach dołączą kokosowe jogurty.
Zdrowe przekąski
Dzięki Netflixowi i HBO Go pokochaliśmy wieczory przed telewizorem w zaciszu własnego domu. FIlmy i seriale oglądamy teraz w takiej ilości, że musimy myśleć o zdrowych warunkach ich pochłaniania. Ciągłe towarzystwo popcornu i czipsów, które dawniej w tej sytuacji były normą, trzeba zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami, dlatego producenci postawią teraz na pieczoną ciecierzycę, chrupki z owoców i warzyw czy prażoną komosę ryżową.
Kannabidiol
Specjaliści od kulinariów wskazują ponadto na wzrost zainteresowania kannabidiolem. W tym roku mamy dodawać go chętnie do herbaty, kawy i gazowanych napojów.
Nowe smaki owoców
Egzotyczne owoce stały się popularne dzięki poszukiwaniu nowych smaków, upowszechnienia mody na smoothie ball i dążenia do przygotowywanie jak najbardziej „instagramowych” dań. W tym roku mają być jeszcze bardziej pożądane. Zdaniem znawców rynku sięgniemy teraz po pitaję, kalamondin, owoc ugli, kaffir, pomelo i opuncję.
Co sądzicie o tych kulinarnych trendach? Dacie się im porwać?