Trendy kulinarne 2019, czyli przyszłoroczna „moda od kuchni”!

W kwestii kulinariów jesteśmy coraz bardziej wybredni. Nieustannie poszukujemy nowych smaków, przeglądamy coraz więcej blogów o gotowaniu, a nawet udajemy się w kulinarne podróże, których kluczową częścią jest degustowanie i fotografowanie egzotycznych przekąsek. Czy przyszły rok zaskoczy nas nowymi smakami, czy może przeciwnie – będzie powrotem do tradycji i kuchennej klasyki? Przekonajcie się!

Choć rok 2018 jeszcze trwa, krytycy kulinarni i właściciele wysoko ocenianych restauracji potrafią już przewidzieć trendy kulinarne 2019. Co wyląduje na naszych talerzach, a stamtąd na instagramowych profilach? Czy i w jakiej postaci w modzie pozostanie awokado? I jaki napój zastąpi soczyście zieloną matchę? Znamy już odpowiedzi na te pytania!

trendy kulinarne 2019

kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odnośniki do konkretnych profili są osadzone w tekście

Trendy kulinarne 2019, czyli przyszłoroczna „moda od kuchni”!

Trendy kulinarne 2019 nie są zaskakujące. Stanowią raczej naturalną kontynuację spożywczych fascynacji i zjawisk społecznych zapoczątkowanych jeszcze w tym roku. Wśród powszechnych tendencji na pierwszy plan wysunie się na przykład świadome i staranne wybieranie produktów wrzucanych do sklepowego koszyka. Będziemy zwracać większą uwagę nie tylko na to, czy spożywane przez nas jedzenie jest zdrowe i pochodzi z ekologicznych upraw, ale również na to, czy jego producent nie przyczynia się do degradacji środowiska. Chętniej sięgniemy po produkty polskich marek i lokalnych wytwórców. Z dumą wesprzemy też producentów, którzy zorganizują akcje mające ograniczyć marnowanie żywności na świecie oraz przedłożymy szklane i papierowe opakowania żywności nad plastikowe. A jakie dania zagoszczą na naszych talerzach?

 

Skarby z morskich wód

www.pixabay.com

Na topie pozostaną najcenniejsze skarby mórz i oceanów. Tym razem nie będą to jednak krewetki, małże czy ostrygi. Postawimy raczej na morskie trawy (i wykonane z nich masło), algi, suszoną skórkę łososia pełną kwasów Omega-3 i nasiona lilii wodnej. 

 

Lody z awokado

Kochane przez millenialsów, wegan i instagramowiczów superfood nie zniknie z naszych kuchni. Po guac hummusie i late z awokado przyjdzie jednak czas na zielone lody na bazie pysznego i odżywczego ‚masła bogów’. 

 

Kiszonki 

www.pixabay.com

Przez pewien czas traktowane po macoszemu kiszonki wracają do łask. Jako doskonałe i niskokaloryczne probiotyki, przyspieszające przemianę materii i bogate źródła wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy A, C, E i K staną się w przyszłym roku nieodłącznym składnikiem naszych obiadowych dań.

 

Potrawy zero waste

Kulinarne trendy 2019 odwołają się też do rosnącej popularności ideologii zero waste. Będziemy więc przygotowywać potrawy, pozwalające wykorzystywać „resztki” z naszych lodówek. Powodzeniem będą się cieszyć kreatywne sałatki, lunch boxy wypchane różnorodnymi przekąskami, zupy-kremy i serowe fondue z wielu różnych kawałków sera.

 

Sto twarzy kombuchy

www.pixabay.com

Matchę i wodę kokosową wyprze tym razem sfermentowana herbata, przygotowywana dzięki chińskiemu grzybkowi kombuchy. Wprawdzie i teraz możemy ją dostać w rodzimych sklepach, ale jej sprzedaż wskoczy teraz na wyższy poziom. Na półkach marketów pojawi się kombucha w wielu smakach. Poznamy też modne marki, które stoją za jej produkcją. Fermentowaną herbatę włączymy do diety z myślą o zwiększeniu odporności organizmu i oczyszczeniu go z toksyn.

 

Nowe egzotyczne owoce

www.pixabay.com

Wraz z nadejściem nowego roku na naszych talerzach zagoszczą też nowe egzotyczne owoce, takie jak pitaja, świeża marakuja i guawa. Pomogą nam one zachować piękną cerę i wspomóc organizm w budowaniu odporności, a dodatkowo zapewnią nowe doznania kulinarne. Świetnie dopasują się też do – nadal bardzo aktualnej – mody na smoothie bowl.

 

Białko owadów

Najmniej apetycznie w kontekście nowych kulinarnych tendencji brzmi wzmożone zainteresowanie dietą wykorzystującą owady. Eksperci przewidują, że zaczniemy po nie sięgać, szukając nowego, taniego i pozbawionego szkodliwych tłuszczy źródła białka. Zmielone, suszone pasikoniki uzupełnią recepturę zdrowego koktajlu. Z powodzeniem zastąpią też mąkę używaną do wyrobu… chleba lub ciasteczek!

 

A jakie innowacje planują wprowadzić w jadłospisach nasze Czytelniczki? Może znalazłyście już własne, kulinarne inspiracje? Koniecznie dajcie nam znać!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (47 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anna4  30 listopada 2018 10:30

    Probiotyki TAK, dla ratowania dobrego stanu naszej flory w jelitach TAK i jeszcze raz TAK. Ja profilaktycznie pije probiotyki (joy day) takie w formie płynnej. I polecam picie probiotyków wszystkim którzy mają jakieś problemy zoladkow/ jelitowe oraz chca miec lepsza odpornosc oraz flore w jelitach!

    Odpowiedz
  2. Kika07645  30 listopada 2018 12:00

    W tym wlasnie roku bardziej zaczęłam sie zastanawiać nad tym co wkładam do koszyka, czytam składy oraz staram się unikać plastikowych reklamówek gdy jestem na zakupach.
    Super, że to będzie trendem w nowym roku, oby dzieki temu nasza planeta miała się lepiej 🙂

    Odpowiedz
  3. Amaretta  30 listopada 2018 23:14

    Donuts sushi tak na jeden raz, ale macha broni się już setki lat i nic jej niebpowbije, są rzeczy nie zagrożone moda.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany