Trendy kulinarne 2019, czyli noworoczna „moda od kuchni”!

W kwestii kulinariów jesteśmy coraz bardziej wybredni. Nieustannie poszukujemy nowych smaków, przeglądamy coraz więcej blogów o gotowaniu, a nawet udajemy się w kulinarne podróże, których kluczową częścią jest degustowanie i fotografowanie egzotycznych przekąsek. Czy przyszły rok zaskoczy nas nowymi smakami, czy może przeciwnie – będzie powrotem do tradycji i kuchennej klasyki? Przekonajcie się!

Choć rok 2018 jeszcze trwa, krytycy kulinarni i właściciele wysoko ocenianych restauracji potrafią już przewidzieć trendy kulinarne 2019. Co wyląduje na naszych talerzach, a stamtąd na instagramowych profilach? Czy i w jakiej postaci w modzie pozostanie awokado? I jaki napój zastąpi soczyście zieloną matchę? Znamy już odpowiedzi na te pytania!

Trendy kulinarne 2019, czyli przyszłoroczna „moda od kuchni”!

Trendy kulinarne 2019 nie są zaskakujące. Stanowią raczej naturalną kontynuację spożywczych fascynacji i zjawisk społecznych zapoczątkowanych jeszcze w tym roku. Wśród powszechnych tendencji na pierwszy plan wysunie się na przykład świadome i staranne wybieranie produktów wrzucanych do sklepowego koszyka. Będziemy zwracać większą uwagę nie tylko na to, czy spożywane przez nas jedzenie jest zdrowe i pochodzi z ekologicznych upraw, ale również na to, czy jego producent nie przyczynia się do degradacji środowiska. Chętniej sięgniemy po produkty polskich marek i lokalnych wytwórców. Z dumą wesprzemy też producentów, którzy zorganizują akcje mające ograniczyć marnowanie żywności na świecie oraz przedłożymy szklane i papierowe opakowania żywności nad plastikowe. A jakie dania zagoszczą na naszych talerzach?

 

Skarby z morskich wód

www.pixabay.com

Na topie pozostaną najcenniejsze skarby mórz i oceanów. Tym razem nie będą to jednak krewetki, małże czy ostrygi. Postawimy raczej na morskie trawy (i wykonane z nich masło), algi, suszoną skórkę łososia pełną kwasów Omega-3 i nasiona lilii wodnej. 

 

Lody z awokado

Kochane przez millenialsów, wegan i instagramowiczów superfood nie zniknie z naszych kuchni. Po guac hummusie i late z awokado przyjdzie jednak czas na zielone lody na bazie pysznego i odżywczego ‚masła bogów’. 

 

Kiszonki 

www.pixabay.com

Przez pewien czas traktowane po macoszemu kiszonki wracają do łask. Jako doskonałe i niskokaloryczne probiotyki, przyspieszające przemianę materii i bogate źródła wapnia, potasu, magnezu oraz witamin z grupy A, C, E i K staną się w przyszłym roku nieodłącznym składnikiem naszych obiadowych dań.

 

Potrawy zero waste

Kulinarne trendy 2019 odwołają się też do rosnącej popularności ideologii zero waste. Będziemy więc przygotowywać potrawy, pozwalające wykorzystywać „resztki” z naszych lodówek. Powodzeniem będą się cieszyć kreatywne sałatki, lunch boxy wypchane różnorodnymi przekąskami, zupy-kremy i serowe fondue z wielu różnych kawałków sera.

 

Sto twarzy kombuchy

www.pixabay.com

Matchę i wodę kokosową wyprze tym razem sfermentowana herbata, przygotowywana dzięki chińskiemu grzybkowi kombuchy. Wprawdzie i teraz możemy ją dostać w rodzimych sklepach, ale jej sprzedaż wskoczy teraz na wyższy poziom. Na półkach marketów pojawi się kombucha w wielu smakach. Poznamy też modne marki, które stoją za jej produkcją. Fermentowaną herbatę włączymy do diety z myślą o zwiększeniu odporności organizmu i oczyszczeniu go z toksyn.

 

Nowe egzotyczne owoce

www.pixabay.com

Wraz z nadejściem nowego roku na naszych talerzach zagoszczą też nowe egzotyczne owoce, takie jak pitaja, świeża marakuja i guawa. Pomogą nam one zachować piękną cerę i wspomóc organizm w budowaniu odporności, a dodatkowo zapewnią nowe doznania kulinarne. Świetnie dopasują się też do – nadal bardzo aktualnej – mody na smoothie bowl.

 

Białko owadów

Najmniej apetycznie w kontekście nowych kulinarnych tendencji brzmi wzmożone zainteresowanie dietą wykorzystującą owady. Eksperci przewidują, że zaczniemy po nie sięgać, szukając nowego, taniego i pozbawionego szkodliwych tłuszczy źródła białka. Zmielone, suszone pasikoniki uzupełnią recepturę zdrowego koktajlu. Z powodzeniem zastąpią też mąkę używaną do wyrobu… chleba lub ciasteczek!

 

A jakie innowacje planują wprowadzić w jadłospisach nasze Czytelniczki? Może znalazłyście już własne, kulinarne inspiracje? Koniecznie dajcie nam znać!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (136 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anna4  30 listopada 2018 10:30

    Probiotyki TAK, dla ratowania dobrego stanu naszej flory w jelitach TAK i jeszcze raz TAK. Ja profilaktycznie pije probiotyki (joy day) takie w formie płynnej. I polecam picie probiotyków wszystkim którzy mają jakieś problemy zoladkow/ jelitowe oraz chca miec lepsza odpornosc oraz flore w jelitach!

    Odpowiedz
  2. Kika07645  30 listopada 2018 12:00

    W tym wlasnie roku bardziej zaczęłam sie zastanawiać nad tym co wkładam do koszyka, czytam składy oraz staram się unikać plastikowych reklamówek gdy jestem na zakupach.
    Super, że to będzie trendem w nowym roku, oby dzieki temu nasza planeta miała się lepiej 🙂

    Odpowiedz
    • Magdalena  17 lutego 2019 15:52

      Brawo Ty !! 🙂

      Odpowiedz
    • Magdalena  17 lutego 2019 15:55

      Jeszcze polecam unikanie plastikowych butelek i plastikowych opakowań, a w miarę możliwości wybieranie żywności w szkle. W grupie siła. Im mniej ludzi będzie kupowało tą chemię tym lepiej dla nas.

      Odpowiedz
  3. Amaretta  30 listopada 2018 23:14

    Donuts sushi tak na jeden raz, ale macha broni się już setki lat i nic jej niebpowbije, są rzeczy nie zagrożone moda.

    Odpowiedz
  4. Magdalena  13 grudnia 2018 20:46

    Mąka robiona z owadów..???Paskudztwo…

    Odpowiedz
  5. lilkawodna  10 stycznia 2019 12:45

    Nieee, takie trendy nie dla mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany