Trawa jęczmienna – źródło wielu składników odżywczych, dzięki którym powiesz „nie” chorobom cywilizacyjnym
Cieszy się coraz większą popularnością wśród osób, które kładą nacisk na zdrowy tryb życia. Jest istną skarbnicą składników odżywczych. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, a także jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami cywilizacyjnymi.
Trawa jęczmienna to po prostu młody jęczmień. Dobrze znany i uprawiany przez starożytne ludy służył między innymi do pieczenia placków czy warzenia piwa. Chętnie sięgali po niego również gladiatorzy, którzy stosowali go dla poprawy kondycji przed czekającą ich walką. Warto uwzględnić zielony jęczmień w swojej diecie, bowiem to, między innymi, naturalny produkt, który oczyści organizm z toksyn, poprawi pracę układu pokarmowego, a także wpłynie korzystnie na stan cery.
Trawa jęczmienna – źródło wielu składników odżywczych, dzięki którym powiesz „nie” chorobom cywilizacyjnym
Trawa młodego jęczmienia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera ona aż siedem razy więcej naturalnej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz znacznie więcej cennego beta-karotenu od marchewki. Ponadto w trawie jęczmiennej jest dwa razy więcej wapnia niż w mleku oraz pięć razy więcej żelaza niż znajduje się na przykład w zielonym szpinaku. Oprócz tego zawiera ogromne ilości witaminy E, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu. Znajdziemy w niej także sporo egzogennych aminokwasów oraz zdrowego błonnika pokarmowego.
Skuteczne odtruwanie
Zawarty w zielonym jęczmieniu chlorofil charakteryzuje się właściwościami odtruwającymi organizm. Barwnik ten posiada zdolność wiązania toksyn, w tym także metali ciężkich w związki nieprzyswajalne przez organizm człowieka. To powoduje, że mogą one zostać bezpiecznie wydalone. Ponadto wspomaga pracę wątroby, która jest największym filtrem organizmu. Warto też wiedzieć, że trawa jęczmienna jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a to oznacza, że opóźnia procesy starzenia się komórek ciała. Jednocześnie reguluje przemianę materii, która pozwala pozbyć się substancji szkodliwych dla ich rozwoju.
Reguluje pracę układu pokarmowego
Ten naturalny produkt jest cennym źródłem błonnika. Jednak w przeciwieństwie do innych roślin nie zawiera włókniny, która często powoduje problemy trawienne – zwłaszcza u osób w podeszłym wieku. Obecność błonnika warunkuje prawidłową perystaltykę jelit, a także zapobiega zaparciom. Co sprawia, że długotrwałe i regularne spożywanie trawy jęczmiennej redukuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Jego właściwości bakteriobójcze sprzyjają rozwojowi prawidłowej mikroflory systemu trawiennego, z tego powodu produkt ten jest zalecany jako preparat wspomagający układ pokarmowy po kuracji antybiotykami. Zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil wykazuje właściwości regeneracyjne, przyspieszające gojenie się ran. Dlatego też może się okazać przydatny w kuracji nadżerek oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Poprawa nastroju i doskonała koncentracja
Składniki mineralne zawarte w trawie jęczmiennej wpływają korzystnie na mineralizację organizmu, a co za tym idzie wspierają koncentrację. Stąd polecana jest szczególnie dzieciom i osobom starszym, cierpiącym na jej deficyty. Oprócz tego młody jęczmień zawiera także serotoninę i tryptofan. Ten ostatni stymuluje przysadkę mózgową do wydzielania melatoniny, która jak wiadomo reguluje cykl dobowy organizmu. Oznacza to, że stosowanie trawy jęczmiennej może przynieść ulgę osobom mającymi trudności z zasypianiem. Serotonina zaś odpowiada za poprawę nastroju. Trawa jęczmienna wskazana jest również w stanach ogólnego osłabienia czy przed ważnymi egzaminami – poprawia kondycję organizmu i przeciwdziała zmęczeniu psychicznemu. To dzięki obecności magnezu praca neuronów jest lepsza, a organizm wycisza oraz redukuje stres. Prowadzone przez lata badania potwierdziły także działanie antydepresyjne.
Odchudzanie a młody jęczmień
Przede wszystkim należy pamiętać, że nie jest to cudowne remedium na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Z całą pewnością jednak jest – ze względu na wysoką zawartość składników – znakomitym suplementem w diecie eliminacyjnej. Dba o prawidłową kondycję organizmu, przy czym pozwala ograniczyć ilość spożywanych pokarmów. Dzieje się tak z powodu zawartych w nim rozpuszczalnych frakcji błonnika, które zapewniają uczucie sytości. Dodatkowo regulują perystaltykę jelit, wspomagając prawidłowe wypróżnianie. Ponadto obecne w trawie jęczmiennej witaminy z grupy B oraz potas przyspieszają spalanie tłuszczów i węglowodanów.
Zdrowa skóra i młody wygląd
Jeśli chcesz poprawić wygląd swojej skóry, to młody jęczmień z całą pewnością Ci w tym pomoże. Zawarte w nim substancje o charakterze detoksykującym oczyszczą ją, dzięki czemu stanie się ona bardziej promienna i świetlista. Po kilku tygodniach stosowania poprawia się gęstość skóry oraz jej nawilżenie. Sięgnąć po niego mogą również osoby z trądzikiem, traktując trawę jęczmienną jako suplement wspomagający kurację. Wspomniana wcześniej bogata zawartość przeciwutleniaczy sprawia z kolei, że pozwala zachować młody wygląd. Redukcja wolnych rodników spowalnia tempo starzenia się komórek, chroniąc skórę przed powstawaniem zmarszczek. Warto też wspomnieć, że chlorofil zawarty w pędach rośliny posiada właściwości regeneracyjne. Dzięki temu ułatwia gojenie się skaleczeń, oparzeń, owrzodzeń.
Sprzymierzeniec w walce z chorobami cywilizacyjnymi
Młody jęczmień poprawiaj kondycję krwi, co powoduje, że jest stosowany w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Pobudza szpik kostny do produkcji erytrocytów, a także wpływa na podwyższenie poziomu żelaza. Przeciwdziała ponadto zlepianiu się płytek krwi, które prowadzi do tworzenia się zakrzepów. W ten sposób niweluje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w zielonym jęczmieniu skutecznie wiążą cholesterol i powodują, że nie przedostaje się do krwiobiegu. U osób stosujących regularnie preparaty z młodym jęczmieniem odnotowano znaczące obniżenie poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie jego frakcji HDL.
Ostatnie badania udowodniły pozytywny wpływ młodego jęczmienia na profilaktykę chorób nowotworowych. Jest to możliwe dzięki 2-0 glikozylisowiteksynie, która jest silnym przeciwutleniaczem o właściwościach antyoksydacyjnych. Substancja ta skutecznie eliminuje komórki kancerogenne.
Stosowanie trawy jęczmiennej
Młody jęczmień jest dostępny w dwóch postaciach – suszonej trawy jęczmiennej oraz suszonego soku z jęczmienia. Trawa jęczmienna mielona może być spożywana samodzielnie w ilości od 1 do 2 łyżeczek dziennie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodawać ją jako dodatek do zup, koktajli, jogurtów, a nawet słodkich deserów. Jeśli zdecydujemy się na spożywanie proszku z młodego jęczmienia, warto jest jedną łyżeczkę suszu rozpuścić w około 30 ml przegotowanej wody. Tak sporządzony napój pijemy na czczo z rana, najlepiej 30 minut przed śniadaniem. Można do niego dodać także odrobinę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, która dodatkowo orzeźwi oraz wzbogaci smak napoju.