Tradycyjny domowy sernik

domowy-sernikCzas przygotowania sernika: 120 min

Trudność : wyżej średnia

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm na: Tradycyjny domowy sernik

Spód:

  • 110 g mąki pszennej;
  • 100 g masła (zimnego);
  • 60 g cukru pudru

Masa twarogowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu tłustego;
  • 5 dużych jaj;
  • 200 g masła;
  • 200 ml śmietany 36%;
  • 250 g cukru pudru;
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii;
    4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Sposób wykonania

Spód:

Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę. Wyrabiać do utrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a „boki” posmarować odrobiną masła.

Schłodzone ciasto wylepić na dno tortownicy; nakłuć widelcem; piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa twarowgowa

Twaróg utrzeć z miękkim masłem, dodać śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę, zaś białka ubić z resztą cukru aż do uzyskania gęstej piany. Połączyć twaróg z żółtkami; dodać ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek.

Masę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. Piec około 70 -80 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Studzić sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Zimny sernik włożyć do lodówki.

Jak zachować jasny wierzch sernika? Podczas pieczenia trzeba nałożyć na formę papier do pieczenia.

Wypróbuj też:

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami

Czy wiedzieliście o tym, że sernik tworzy jedną z najwspanialszych kompozycji smakowych z… aromatycznym piernikiem? Oto wspaniały przepis na widowiskowy, puszysty i wilgotny sernik nadziewany aromatycznymi mięciutkimi pierniczkami w czekoladzie z soczystym wypełnieniem owocowym.  To genialne,

Przepis przygotowany przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. IwonaLFC  30 lipca 2015 11:50

    U mnie w domu rzadko kiedy robi się sernik. Zdecydowanie częściej przygotowujemy śląski kołacz z serem 😉

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  30 lipca 2015 12:05

    Fajny przepis . Moja mama robi najlepszy serik na świecie:-)

    Odpowiedz
    • Żanett  30 lipca 2015 22:15

      Moja również 🙂 Tradycją jest sernik na każde święta i okazje. Ten sam smak, niezmienny od kilkudziesięciu lat 🙂

      Odpowiedz
  3. Marlena  30 lipca 2015 12:12

    Mniam ! 🙂 Sernik 🙂 Ładnie wygląda

    Odpowiedz
  4. martucha180  30 lipca 2015 12:59

    Poprosze 3 kawałki.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  30 lipca 2015 13:42

    Lubię serniki ,więc piekę ,ale i ten przepis wypróbuję.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  30 lipca 2015 13:49

    Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda smacznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  30 lipca 2015 17:55

    Serniki tylko na zimno

    Odpowiedz
  8. Wusia  30 lipca 2015 20:01

    Sernik jest dobry na wszystko. I ten jest do wypróbowania.

    Odpowiedz
  9. Olejnik  30 lipca 2015 21:58

    alllllllllllle pysznie wygląda 🙂 MNIAM MNIAM

    Odpowiedz
  10. marczella  31 lipca 2015 09:56

    Wygląda przepysznie. Dzięki za pomysł na dzisiejszy deser 🙂

    Odpowiedz
  11. bbo  31 lipca 2015 10:10

    Ser w najczystszej postaci. Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  12. luko  31 lipca 2015 11:38

    Wygląda przepysznie, smakuje pewnie też, tylko te kalorie…ech

    Odpowiedz
  13. Aneta  31 lipca 2015 14:45

    O rany, aż ślinka cieknie! *_*

    Odpowiedz
  14. maria  1 sierpnia 2015 21:26

    Pycha ale ja uwielbiam mojej babci sernik 😛

    Odpowiedz
  15. Kaśka  3 sierpnia 2015 07:38

    Zjadłabym. Już teraz ! 🙂

    Odpowiedz
  16. Anita  22 sierpnia 2015 17:01

    o mniaam, ale pychota!

    Odpowiedz
  17. xtina120  18 października 2015 15:26

    Z taką dekoracją wygląda na prawdę pysznie

    Odpowiedz
  18. Ewcia  29 października 2015 19:36

    Smacznego!

    Odpowiedz
  19. as_sa  9 kwietnia 2016 16:32

    Aż ślinka cieknie

    Odpowiedz
  20. Justyna  27 października 2016 21:41

    Wygląda bardzo apetycznie. W sumie już bardzo dawno nie robiłam takiego tradycyjnego sernika. Zazwyczaj był sernik z brzoskwiniami, na zimno albo jeszcze jakiś inny. Ten przepis zainspirował mnie do powrotu do klasyki;-)

    Odpowiedz
  21. afrodyta  19 grudnia 2016 21:28

    Nie ma jak klasyka…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany