Tradycyjny domowy sernik
Czas przygotowania sernika: 120 min
Trudność : wyżej średnia
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm na: Tradycyjny domowy sernik
Spód:
- 110 g mąki pszennej;
- 100 g masła (zimnego);
- 60 g cukru pudru
Masa twarogowa:
- 1 kg zmielonego twarogu tłustego;
- 5 dużych jaj;
- 200 g masła;
- 200 ml śmietany 36%;
- 250 g cukru pudru;
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii;
4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania
Spód:
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę. Wyrabiać do utrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a „boki” posmarować odrobiną masła.
Schłodzone ciasto wylepić na dno tortownicy; nakłuć widelcem; piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa twarowgowa
Twaróg utrzeć z miękkim masłem, dodać śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę, zaś białka ubić z resztą cukru aż do uzyskania gęstej piany. Połączyć twaróg z żółtkami; dodać ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek.
Masę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. Piec około 70 -80 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Studzić sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Zimny sernik włożyć do lodówki.
Jak zachować jasny wierzch sernika? Podczas pieczenia trzeba nałożyć na formę papier do pieczenia.
Wypróbuj też:

Puszysty i wilgotny sernik nadziewany pierniczkami
Przepis przygotowany przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
U mnie w domu rzadko kiedy robi się sernik. Zdecydowanie częściej przygotowujemy śląski kołacz z serem 😉
Fajny przepis . Moja mama robi najlepszy serik na świecie:-)
Moja również 🙂 Tradycją jest sernik na każde święta i okazje. Ten sam smak, niezmienny od kilkudziesięciu lat 🙂
Mniam ! 🙂 Sernik 🙂 Ładnie wygląda
Poprosze 3 kawałki.
Lubię serniki ,więc piekę ,ale i ten przepis wypróbuję.
Nie przepadam za sernikami, ale ten wygląda smacznie 🙂
Serniki tylko na zimno
Sernik jest dobry na wszystko. I ten jest do wypróbowania.
alllllllllllle pysznie wygląda 🙂 MNIAM MNIAM
Wygląda przepysznie. Dzięki za pomysł na dzisiejszy deser 🙂
Ser w najczystszej postaci. Uwielbiam 🙂
Wygląda przepysznie, smakuje pewnie też, tylko te kalorie…ech
O rany, aż ślinka cieknie! *_*
Pycha ale ja uwielbiam mojej babci sernik 😛
Zjadłabym. Już teraz ! 🙂
o mniaam, ale pychota!
Z taką dekoracją wygląda na prawdę pysznie
Smacznego!
Aż ślinka cieknie
Wygląda bardzo apetycznie. W sumie już bardzo dawno nie robiłam takiego tradycyjnego sernika. Zazwyczaj był sernik z brzoskwiniami, na zimno albo jeszcze jakiś inny. Ten przepis zainspirował mnie do powrotu do klasyki;-)
Nie ma jak klasyka…