Tradycyjny domowy sernik
Czas przygotowania sernika: 120 min
Trudność : wyżej średnia
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm na: Tradycyjny domowy sernik
Spód:
- 110 g mąki pszennej;
- 100 g masła (zimnego);
- 60 g cukru pudru
Masa twarogowa:
- 1 kg zmielonego twarogu tłustego;
- 5 dużych jaj;
- 200 g masła;
- 200 ml śmietany 36%;
- 250 g cukru pudru;
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii;
4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania
Spód:
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę. Wyrabiać do utrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a „boki” posmarować odrobiną masła.
Schłodzone ciasto wylepić na dno tortownicy; nakłuć widelcem; piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa twarowgowa
Twaróg utrzeć z miękkim masłem, dodać śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę, zaś białka ubić z resztą cukru aż do uzyskania gęstej piany. Połączyć twaróg z żółtkami; dodać ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek.
Masę wyłożyć na wcześniej podpieczony spód. Piec około 70 -80 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Studzić sernik 10 minut w zamkniętym piekarniku. Zimny sernik włożyć do lodówki.
Jak zachować jasny wierzch sernika? Podczas pieczenia trzeba nałożyć na formę papier do pieczenia.
Wypróbuj też:
Przepis przygotowany przez Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl