Tradycyjne świąteczne pierogi w nowoczesnym wydaniu

Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga prawie XVII wieku. Wciąż jednak w większości na naszych stołach gości wyłącznie od święta. Na nadchodzące święta Bożego Narodzeni proponujemy przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, ale w zupełnie nowej odsłonie – z dodatkiem gęsiny. Kiszona kapusta i zebrane jesienią, suszone prawdziwki z cebulą oraz świeżym czosnkiem to podstawa świątecznych pierogów, które znamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa, z nowym, rzadko spotykanym na polskich talerzach smakiem, to coś, czym z pewnością zaskoczymy swoich gości. 

Świąteczne pierogi z okrasą z gęsiny – przepis

Gęsina dodana do tradycyjnych pierogów, to nie tylko nowy walor smakowy, ale i wartości odżywcze. Gęsina dostarcza wielu cennych minerałów, takich jak: potas, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk, a także witamin: A, E, PP oraz witamin z grupy B. To także źródło pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę serca i mózgu.

Farsz:

  • 350 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa do bigosu (1 opakowanie) lub 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz świeżo mielony do smaku, sól do smaku

Ciasto:

  • 200 ml gorącej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej (około 300g)
  • szczypta soli

Okrasa z kiełbasy z gęsi:

  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy z gęsi Złota Gęś
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  1. Wypłukaną i posiekaną kiszoną kapustę zalej do połowy wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Dodaj przyprawy, namoczone przez noc grzyby oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Gotuj razem przez 2-3 godziny.
  3. Mąkę połącz z wodą oraz solą. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odetnij kawałek i rozwałkuj na cienki placek.
  4. Na wycięte szklanką koła nałóż łyżeczką farsz i sklej pierogi przy użyciu palców. Następnie wrzuć je do gotującej się, osolonej wody i wyjmij, gdy wypłyną na powierzchnię.
  5. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na na maśle klarowanym do uzyskania złocistej barwy.
  6. Dodaj kiełbasę z gęsi pokrojoną w drobną kostkę i smaż razem, aż będzie chrupiąca.
  7. Przygotowaną okrasę nałóż na porcję pierogów.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (76 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...