Przepis na: Tradycyjne pączki z polewą

Oto przepis na tradycyjne pączki oblane słodką polewą – lukrem.

Tradycyjne pączki z polewąSkładniki na tradycyjne pączki:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

na polewę:

  • 200g Cukru do polew DIAMANT
  • 20ml wody

Sposób wykonania

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  19 stycznia 2016 10:07

    Wyglądają pysznie. A ja zaczęłam dietę 🙁

    Odpowiedz
  2. magda6915  19 stycznia 2016 10:11

    Wyglądają pysznie ale w tym miesiącu ograniczam słodycze:D

    Odpowiedz
  3. Anna  19 stycznia 2016 11:40

    Podpisuję się pod komentarzem Magdy. Wyglądają przepysznie, szczególnie, że od ponad roku powstrzymuję się od zjedzenia słodkiego. Silna wola! 😉

    Odpowiedz
  4. Żanett  19 stycznia 2016 11:47

    Pycha, wyglądają baaaardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  5. joanna252  19 stycznia 2016 12:14

    Mniam zjadłabym pączka 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  19 stycznia 2016 12:51

    Nie robię w domu pączków za dużo pracy przy tym a nie mam zupełnie czasu

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  19 stycznia 2016 17:44

    Kiedyś mogłabym zjeść pełno takich pączków na raz. Odkąd odstawiłam słodycze zupełnie mnie do nich nie ciągnie. Pewnie nawet by mi nie smakowały.Aczkolwiek wyglądają lepiej niż te z piekarni 🙂

    Odpowiedz
  8. martucha180  19 stycznia 2016 18:05

    Za dużo lukru na tych pączkach

    Odpowiedz
  9. bbo  19 stycznia 2016 19:56

    Lubię pączki, ale tej polewy jest zdecydowanie zbyt dużo.

    Odpowiedz
  10. martus2833  19 stycznia 2016 21:07

    Kurczę, nigdy nie piekłam samodzielnie pączków…

    Odpowiedz
  11. xtina120  19 stycznia 2016 23:58

    Właśnie takie tradycyjne lubię najbardziej 😉

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  20 stycznia 2016 10:31

    Oj zjadłabym takiego pączusia :)! Mniam, aż ślinka cieknie na ten widok.

    Odpowiedz
  13. Wusia  20 stycznia 2016 18:00

    Tłusty czwartek już niedługo,przepis fajny , ale u mnie nie ma kto jeść paczków.

    Odpowiedz
  14. Agnieszka  22 stycznia 2016 14:44

    Pychotka

    Odpowiedz
  15. Anita  22 stycznia 2016 19:59

    ach, jak to cudownie wygląda…

    Odpowiedz
  16. blackana  23 stycznia 2016 17:03

    Rany jaką mam ochotę na pączki! mniam mniam

    Odpowiedz
  17. Aneta  25 stycznia 2016 16:10

    Ajajajaj *_* A Tłusty Czwartek coraz bliżej!

    Odpowiedz
  18. Patriszia  28 stycznia 2016 10:07

    Uwielbiam pączki 🙂

    Odpowiedz
  19. efffciaa  25 marca 2016 14:49

    Uwielbiam pączki , zresztą to jedyne drożdżowe wypieki , które jadam ze smakiem . Gdyby nie to , że są święta to z pewnością bym sobie usmażyła pączusia 🙂

    Odpowiedz
  20. as_sa  6 lipca 2016 19:22

    Lubię dobre pączki. Niestety ciężko obecnie trafić na takie w kawiarni czy cukierni. Moja mama natomiast robi przepyszne, mistrzowskie wręcz pączki

    Odpowiedz
  21. karr96  16 kwietnia 2017 23:25

    Ja robię pączusie bananowe z polewą i orzechami 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany