Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika

cappellaci  z nadzieniem z dzika

Ten przepis na Toskańskie cappellaci  z nadzieniem z dzika jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnie

Składniki na danie: Toskańskie cappellaci  z nadzieniem z dzika

Na makaron:

  • 300 g mąki
  • 300 g mąki manitoba (mąki chlebowej)
  • 2 jajka i 4 żółtka

Na farsz:

  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g czarnych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 250 g mięsa z dzika
  • 200 g czerwonego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 seler naciowy
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy cebulę, seler, marchewkę, czosnek i rozmaryn. Dodajemy pokrojone na bardzo drobne kawałeczki mięso dzika. Po chwili dodajemy wino i czekamy aż odparuje; dodajemy szklankę wody, przykrywamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy parmezan.

Rozwałkowujemy ciasto i lepimy nasze cappellacci, które doprawimy sosem z pomidorów i oliwek.

Toskanskie-cappellacci-z-nadzieniem-z-dzika-1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (195 głosów, średnia: 4,29 z 5)
zapisuję głos...