Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika
Ten przepis na Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Składniki na danie: Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika
Na makaron:
- 300 g mąki
- 300 g mąki manitoba (mąki chlebowej)
- 2 jajka i 4 żółtka
Na farsz:
- 1 puszka pomidorów
- 150 g czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 250 g mięsa z dzika
- 200 g czerwonego wina
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy cebulę, seler, marchewkę, czosnek i rozmaryn. Dodajemy pokrojone na bardzo drobne kawałeczki mięso dzika. Po chwili dodajemy wino i czekamy aż odparuje; dodajemy szklankę wody, przykrywamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy parmezan.
Rozwałkowujemy ciasto i lepimy nasze cappellacci, które doprawimy sosem z pomidorów i oliwek.
Robić nie zamierzam, ale skosztować chciałabym.
zgłodniałam…
Cappellaci to tak jak nasze okrągłe pierożki ,z chęcią spróbowałabym.
Jak by ktoś zrobił to bym chętnie spróbowała
Ciekawe danie
Mięso z dzika ;)) Jeszcze takiego nie jadłam
Chyba wolałabym inne nadzienie
Ja też 🙂
Przepis z wyższej półki.
Nigdy nie jadałam mięsa z dzika, chyba nie chciałabym próbować.
Na dzika bym się nie skusiła. Ale z kurczakiem czemu by nie.
Ciekawy przepis… Dziczyzna podobno jest bardzo smacznym mięsem.
może gdyby mi ktoś nie powiedział co jest w środku..
Dzika jeszcze nigdy nie jadłam , ani w ogóle dziczyzny , więc bardzo chętnie bym spróbowała , ciekawa jestem czym mięso z dzika różni się od zwykłej wieprzowiny ?