Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika

cappellaci  z nadzieniem z dzika

Ten przepis na Toskańskie cappellaci  z nadzieniem z dzika jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnie

Składniki na danie: Toskańskie cappellaci  z nadzieniem z dzika

Na makaron:

  • 300 g mąki
  • 300 g mąki manitoba (mąki chlebowej)
  • 2 jajka i 4 żółtka

Na farsz:

  • 1 puszka pomidorów
  • 150 g czarnych oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 250 g mięsa z dzika
  • 200 g czerwonego wina
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 seler naciowy
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy cebulę, seler, marchewkę, czosnek i rozmaryn. Dodajemy pokrojone na bardzo drobne kawałeczki mięso dzika. Po chwili dodajemy wino i czekamy aż odparuje; dodajemy szklankę wody, przykrywamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy parmezan.

Rozwałkowujemy ciasto i lepimy nasze cappellacci, które doprawimy sosem z pomidorów i oliwek.

Toskanskie-cappellacci-z-nadzieniem-z-dzika-1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (148 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  29 stycznia 2016 13:37

    Robić nie zamierzam, ale skosztować chciałabym.

    Odpowiedz
  2. plum12  29 stycznia 2016 14:54

    zgłodniałam…

    Odpowiedz
  3. macierzanka  29 stycznia 2016 15:31

    Cappellaci to tak jak nasze okrągłe pierożki ,z chęcią spróbowałabym.

    Odpowiedz
  4. Jaworka  29 stycznia 2016 17:38

    Jak by ktoś zrobił to bym chętnie spróbowała

    Odpowiedz
  5. martus2833  29 stycznia 2016 17:45

    Ciekawe danie

    Odpowiedz
  6. xtina120  29 stycznia 2016 18:23

    Mięso z dzika ;)) Jeszcze takiego nie jadłam

    Odpowiedz
  7. Gocha  29 stycznia 2016 20:11

    Chyba wolałabym inne nadzienie

    Odpowiedz
    • bbo  29 stycznia 2016 20:41

      Ja też 🙂

      Odpowiedz
  8. lilkawodna  30 stycznia 2016 13:57

    Przepis z wyższej półki.

    Odpowiedz
  9. Patriszia  1 lutego 2016 13:19

    Nigdy nie jadałam mięsa z dzika, chyba nie chciałabym próbować.

    Odpowiedz
  10. Anna  1 lutego 2016 21:47

    Na dzika bym się nie skusiła. Ale z kurczakiem czemu by nie.

    Odpowiedz
  11. Aneta  2 lutego 2016 13:35

    Ciekawy przepis… Dziczyzna podobno jest bardzo smacznym mięsem.

    Odpowiedz
  12. Anita  15 lutego 2016 19:59

    może gdyby mi ktoś nie powiedział co jest w środku..

    Odpowiedz
  13. efffciaa  15 kwietnia 2016 11:37

    Dzika jeszcze nigdy nie jadłam , ani w ogóle dziczyzny , więc bardzo chętnie bym spróbowała , ciekawa jestem czym mięso z dzika różni się od zwykłej wieprzowiny ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany