Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika
Ten przepis na Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Składniki na danie: Toskańskie cappellaci z nadzieniem z dzika
Na makaron:
- 300 g mąki
- 300 g mąki manitoba (mąki chlebowej)
- 2 jajka i 4 żółtka
Na farsz:
- 1 puszka pomidorów
- 150 g czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 250 g mięsa z dzika
- 200 g czerwonego wina
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 seler naciowy
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy cebulę, seler, marchewkę, czosnek i rozmaryn. Dodajemy pokrojone na bardzo drobne kawałeczki mięso dzika. Po chwili dodajemy wino i czekamy aż odparuje; dodajemy szklankę wody, przykrywamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zawartość patelni ostygnie, dodajemy parmezan.
Rozwałkowujemy ciasto i lepimy nasze cappellacci, które doprawimy sosem z pomidorów i oliwek.