Tortilla w stylu orientalnym – szybko i pysznie (2 przepisy!)
Prostym, smacznym i niezwykle szybkim w przygotowaniu daniem jest tortilla – czyli placek z mąki pszennej. Służy, jako podstawa do przyrządzania mięsnych oraz warzywnych dań. Można podawać ją z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak: sałata, kurczak, papryka czy cebula. Jednak najlepiej smakuje w połączeniu z orientalnymi składnikami. Oto ciekawe przepisy na tortillę w tym stylu.
Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu. Można zrobić ją samemu lub kupić gotowe placki, zawinąć je z kilkoma ulubionymi składnikami, podsmażyć na patelni lub włożyć do piekarnika i gotowe. Jeśli jednak chcemy, aby miała wyrazisty i aromatyczny smak warto dodać do niej odrobiny orientu.
Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:
- 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen)
- 4 placki tortilli (np. marki Sandra)
- 4 plastry żółtego sera
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- 1 zielona papryka
- przyprawa do kurczaka
- sól pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę. Kroimy kurczaka na małe kawałki i doprawiamy go przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone warzywa, plastry żółtego sera, garść sałat i gotowego kurczaka razem z cebulą. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. I gotowe!
Tortilla z grillowanymi warzywami i cieciorką
Składniki:
- 8 łyżek ciecierzycy z puszki (np. marki Jasmeen)
- 1 łyżka pasty tahina (np. marki Jasmeen)
- 2 placki tortilli (np. marki Sandra)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 6 pieczarek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie smażymy na niej około 10 minut pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i doprawiamy solą dla smaku. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do miski nakładamy pastę tahina, dodajemy sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, oliwę z oliwek i wodę. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Na placki tortilli nakładamy gotowe grillowane warzywa i polewamy je sosem. Całość zawijamy i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Smacznego!