Torta di pane al cioccolato – ciasto czekoladowe z dodatkiem lekko czerstwego chleba

torta-di-pane-al-cioccolato

Torta di pane al cioccolato, czyli popularne na północy Włoch ciasto czekoladowe z dodatkiem lekko czerstwego chleba – to jedno z ulubionych deserów Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej. Marco Ghia jest autorem poniższego przepisu.

Składniki na: Torta di pane al cioccolato

  • 350g czerstwego chleba
  • 0,5 litra mleka
  • 2 gruszki
  • 2 jajka
  • 7 łyżek stołowych cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 50g rodzynek
  • 50g orzeszków piniowych
  • 50 ml śmietany

Sposób wykonania:

Namaczamy chleb w letnim mleku i dodajemy do niego jajka, kakao, cukier i gruszki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość dobrze mieszamy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nie może być zbyt wysokie. Na cieście układamy kilka wiórek masła i posypujemy cukrem trzcinowym, po czym wkładamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (314 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...