Torta di pane al cioccolato – ciasto czekoladowe z dodatkiem lekko czerstwego chleba
Torta di pane al cioccolato, czyli popularne na północy Włoch ciasto czekoladowe z dodatkiem lekko czerstwego chleba – to jedno z ulubionych deserów Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej. Marco Ghia jest autorem poniższego przepisu.
Składniki na: Torta di pane al cioccolato
- 350g czerstwego chleba
- 0,5 litra mleka
- 2 gruszki
- 2 jajka
- 7 łyżek stołowych cukru
- 4 łyżki kakao
- 50g rodzynek
- 50g orzeszków piniowych
- 50 ml śmietany
Sposób wykonania:
Namaczamy chleb w letnim mleku i dodajemy do niego jajka, kakao, cukier i gruszki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość dobrze mieszamy i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto nie może być zbyt wysokie. Na cieście układamy kilka wiórek masła i posypujemy cukrem trzcinowym, po czym wkładamy na 45 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.