Tort z arbuza. Słodki hit na lato!
Tort z arbuza to idealny deser na lato! Słodka i lekka przekąska zamiast ciężkiego ciasta z kremem skrywa w środku niespodziankę. Jaką? Jak przygotować tort? Sprawdźcie nasz przepis!
Tort z arbuza jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się tylko z kilku składników, obłędnie wygląda i dobrze smakuje. A wszystko dlatego, że w środku zamiast ciasta zawiera soczysty owoc… To świetna niespodzianka zarówno dla dzieci, jak też dorosłych. Na pewno zaskoczysz nim gości! Jak go przygotować? Jaka dekoracja tortu będzie odpowiednia?
Tort z arbuza dietetyczny
Lekki torcik z arbuza to świetny pomysł na wakacyjny deser i ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta przekładanego ciężkim kremem. Orzeźwiający smakołyk na pewno sprawdzi się podczas letnich imprez i z pewnością zaskoczy zaproszonych gości swoim niecodziennym środkiem!
Dodatkowo, deser jest znacznie mniej kaloryczny oraz zdrowszy niż tradycyjny tort! Arbuz zawiera niewiele kalorii, za to dużą ilość przeciwutleniaczy i aminokwasów. Pozytywnie wpływa na cerę oraz układ pokarmowy, wspiera pracę serca, a także uzupełnia elektrolity w organizmie.
Tort z arbuza bez pieczenia
Tort z arbuza świetnie wygląda i smakuje, fantastycznie orzeźwia oraz gasi pragnienie. Jak go zrobić? Oto podstawowy przepis! Oczywiście możesz go dowolnie zmodyfikować, w zależności od preferencji. Przykładowo, jeśli nie lubisz bitej śmietany lub chcesz by był bardziej dietetyczny: posmaruj go gęstym jogurtem.
Składniki:
1 średni arbuz, 500 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, dowolna posypka do dekoracji: owoce (np. maliny, truskawki, borówki), orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1: Najpierw należy schłodzić arbuza, odciąć górę i dół ostrym nożem, by powstały 2 płaskie powierzchnie. Później odciąć skórę z boków, tak, aby powstał kształt walca. Wyrównać ściany. Posiekać drobno orzechy.
Krok 2: Ubić na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder.
Krok 3: Ręcznikiem papierowym osuszyć ściany arbuza z soku. Ubitą śmietanę nakładać łyżką na wierzch i boki arbuza, następnie równomiernie rozprowadzić. Wygładzić kremową masę i obsypać boki tortu dowolną posypką, np. posiekanymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.
Krok 4: Wierzch udekorować orzechami i świeżymi owocami. Podawać od razu lub wcześniej schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Tort z arbuza: inspiracje
Oto kilka inspiracji, jak udekorować tort arbuzowy.