Tort orkiszowy z kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami
Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort orkiszowy z kremem z ricotty i chrupiącymi puffingowanymi wiśniami. Tort nie zawiera białej mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się masła i tłustej śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane* wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.
PUSZYSTY BISZKOPT ORKISZOWY
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki orkiszowej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka gorzkiego kakao
WYKONANIE :
- białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach
- ciągle ubijając dodawać porcjami cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać zółtka żółtka
- ( wcześniej połączone ze sobą i przesiane ) mąki i proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach
- Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować boków tłuszczem
- Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”
- Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta )
- Biszkopt ostudzić
DO NASĄCZENIA:
* 100 – 150 ml soku wiśniowego lub mocnej herbaty wiśniowej ( opcjonalnie z dolewką wiśniówki )
DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania wiśni puffingowanych ( Wiśnia Puffins ) oraz lekki krem z ricotty i bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej:
LEKKI KREM Z RICOTTY I BITEJ ŚMIETANY LIGHT
* 500 gram ricotty
* 250 ml bitej śmietany light ( gotowej lub do ubijania )
* ½ szklanki g cukru lub cukru trzcinowego
* aromat śmietankowy – opcjonalnie
WYKONANIE:
wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotach
WYKONANIE CAŁEGO TORTU:
- ostudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu )
- pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub herbaty
- następnie wyłożyć na niego dżem wiśniowy oraz część kremu z ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych wiśni
- całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych wiśni
- ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą gorzką czekoladą oraz puffingowanymi wiśniami.
- Opcjonalnie można wysmarować także boki tortu i oprószyć gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po biszkopcie
- Całość schłodzić w lodówce
Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! Smacznego
Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.