Tort Makowy Noworoczny

Tort makowy noworoczny, wypiek który jest godny uhonorowania początku roku. Z nim następne 12 miesięcy będzie wyjątkowe. Upiecz go wg naszego przepisu

Bakalland_Tort-Noworoczny

Składniki na ciasto: Tort Makowy Noworoczny

  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 850 g masy makowej Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 200 g żurawiny Bakalland
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

Szybki tort orzechowy

Szybki tort orzechowy

Chodzi za Tobą coś słodkiego? Przedstawiamy przepis na pyszny i szybki tort orzechowy!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (242 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  28 grudnia 2015 12:27

    Dość łatwy przepis wart wypróbowania

    Odpowiedz
  2. Aneta  28 grudnia 2015 14:09

    Wygląda pysznie, choć po Świętach mam już trochę przesyt 😉

    Odpowiedz
  3. sylwiawes  28 grudnia 2015 14:14

    Apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  4. Wusia  28 grudnia 2015 15:21

    Świetny przepis, nic tylko jak wykończę świąteczne zapasy ruszyć do pieczenia.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  28 grudnia 2015 18:41

    Koniecznie trzeba wypróbować

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  28 grudnia 2015 18:57

    Wygląda pięknie!

    Odpowiedz
  7. bbo  28 grudnia 2015 19:50

    Taki typowo domowy.

    Odpowiedz
  8. Żanett  28 grudnia 2015 21:27

    O jaki super tort – uwielbiam mak 🙂

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  29 grudnia 2015 08:12

    Ojej odpadam! Makowiec to moje ukochane ciasto. Co prawda piekę trochę inny według naszego starego przepisu i z samego maku z bakaliami na kruchym spodzie, ale ten zachęca do skosztowania. Mniam;).

    Odpowiedz
  10. Patriszia  1 stycznia 2016 21:30

    Zjadam go wzrokiem, wyglądam bardzo smacznie 🙂

    Odpowiedz
  11. Anita  7 stycznia 2016 20:06

    ooo, wyśmienity! mmm!

    Odpowiedz
  12. kosovitz  10 stycznia 2016 20:58

    Wow

    Odpowiedz
  13. Anna Turek  20 grudnia 2016 18:06

    Bardzo efektowny tort i na pewno bardzo smaczny. Ja często pieke torty w domu ale zwykle nie są to torty z makiem. Myśle że sama powinnam spróbować upichcić podobny tort u siebie w domu.

    Odpowiedz
  14. Margaretkaw  15 marca 2017 20:34

    Wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
  15. efffciaa  11 maja 2017 16:41

    Wprawdzie tortu makowego jeszcze nie robiłam nigdy , ale przepis brzmi bardzo ciekawie , więc pewnie spróbuję go zrobić – myślę , że się uda 🙂 mam rękę do tortów 🙂

    Odpowiedz
  16. janka1312  31 grudnia 2020 19:34

    piękny 🙂

    Odpowiedz
  17. Skosa Sandra  1 stycznia 2021 09:29

    Pyszności.

    Odpowiedz
  18. arunia  1 stycznia 2021 23:53

    Nie przepadam za tortami makowymi, więc to raczej nie dla mnie… ;). Poza tym przez święta każdy już się raczej przejadł makowcami, seromakami i innymi tego typu rarytasami, więc na Nowy Rok nie miałabym już chyba ochoty na pieczenie typu ciast

    Odpowiedz
  19. ewalub  3 stycznia 2021 12:03

    U mnie nie ma fanów maku

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany