Tort Makowy Noworoczny
Tort makowy noworoczny, wypiek który jest godny uhonorowania początku roku. Z nim następne 12 miesięcy będzie wyjątkowe. Upiecz go wg naszego przepisu
Składniki na ciasto: Tort Makowy Noworoczny
- 5 jajek
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 850 g masy makowej Bakalland
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g płatków migdałowych Bakalland
- 200 g żurawiny Bakalland
- 1 aromat migdałowy (9 ml)
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.