Tort kawowy ze śmietaną – wg Iny Garten z programu „Bosonoga Contessa”
Składniki:
Ciasto:
170g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
330g granulowanego cukru
3 jajka XL, w temperaturze pokojowej
1½ łyżeczka esencji wanilii
300ml śmietany
375g zwykłej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Kruszonka:
50g brązowego cukru
75g zwykłej mąki
1½ łyżeczki mielongo cynamonu
¼ łyżeczki soli
45g zimnego niesolonego masła, pokrojonego
100g siekanych orzechów włoskich, opcja
Glazura:
65g cukru pudru
2 łyżki stołowe prawdziwego syropu klonowego
Sposób Przyrządzenia – Tort kawowy ze śmietaną
1) Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj i posyp mąką 25 cm tortownicę.
2) Miksuj masło i cukier w mikserze przez 4 do 5 minut. Dodawaj jajka pojedynczo, następnie dodaj wanilię i śmietanę.
3) W oddzielnej misce, przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszaj na niskiej prędkości dodając do ciasta mąkę aż wszystko się połączy. Domieszaj szpatułką aby upewnić się czy ciasto jest gotowe.
4) Aby przyrządzić kruszonkę, wsyp cukier, mąkę, cynamon do miski wraz z masłem i ugnieć palcami. Wmieszaj orzechy, jeśli je chcesz.
5) Włóż połowę ciasta do formy i rozprowadź nożem. Posyp połową kruszonki. Nałóż resztę ciasta, rozprowadź i posyp resztą kruszonki. Piecz przez 50 do 60 minut.
6) Odstaw na stojak na minimum 30 minut. Ostrożnie przełóż na tacę. Ubij razem cukier puder i syrop klonowy, dodając w razie konieczności odrobinę wody, aby glazura była płynna. Polej tort do woli.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Iny Garten można znaleźć w programie „Bosonoga Contessa”, który jest emitowany na Polsat Food Network.