Tort czekoladowo – kokosowy wg przepisu Ewy Wachowicz
Składniki na tort czekoladowo – kokosowy:
ciasto:
- 10 jajek
- 30 dag cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 2 budynie czekoladowe (jeśli jaja są duże dać 3 budynie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa kokosowa:
- 2 kostki masła
- 1 ½ szklanki mleka
- 40 dag kokosu
- 20 dag cukru
- 1 kieliszek spirytusu
wiórki kokosowe do dekoracji
Jak przyrządzić
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przelać do 3 tortownic o średnicy 24 cm (dno każdej formy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić i oprószyć bułką tartą). Piec 20-25 minut w temp. 180 st. C.
Mleko zagotować, posłodzić i podgrzewać jeszcze 2-3 minut. Dodać kokos i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.
Masło utrzeć, połączyć z masą kokosową. Na końcu dodać kieliszek spirytusu.
Przełożyć placki (zostawiając odrobinę masy na wykończenie wierzchu i rantu tortu). Udekorować wiórkami kokosowymi.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.