Tort cytrynowy z makiem i kremem kokosowym

Tort-cytrynowy

Poziom trudności dania tort cytrynowy z makiem i kremem kokosowym: trudny

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 220 g masła
  • 200 g cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 175 ml maślanki (1 kubek)
  • 2 łyżki ziaren maku
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny

 

Składniki na krem:

  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki płatków kokosowych

Przygotowanie:

Kitchen-AssistentRozgrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i posyp mąką.

  • Ciasto

Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, odstaw. Do miski wsyp cukier i dodaj masło. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając. Następnie na przemian dodawaj mieszaninę mąki i maślankę. Na koniec wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną cytrynę  i mak. Podziel całość na trzy części i każdą piecz przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.

  • Masa

Rozrabiaj serek mascarpone z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietankę kokosową i dobrze wymieszaj. Upraż płatki kokosowe na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.

Przekładanie tortu:

Umieść pierwszą z trzech warstw ciasta na paterze i pokryj kilkoma łyżkami masy kokosowej. Nakryj kolejną warstwą ciasta i także rozprowadź masę kokosową. Na koniec umieść trzecią warstwę ciasta i posmaruj całość resztą masy. Posyp prażonymi płatkami kokosowymi.

 

Przepis pochodzi z www.electrolux.pl 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (155 głosów, średnia: 4,57 z 5)
loading... zapisuję głos...