Tort cytrynowy z makiem i kremem kokosowym
Poziom trudności dania tort cytrynowy z makiem i kremem kokosowym: trudny
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g masła
- 200 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 jajka
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 175 ml maślanki (1 kubek)
- 2 łyżki ziaren maku
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny
Składniki na krem:
- 150 ml śmietanki kokosowej
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki płatków kokosowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 20 cm i posyp mąką.
- Ciasto
Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, odstaw. Do miski wsyp cukier i dodaj masło. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając. Następnie na przemian dodawaj mieszaninę mąki i maślankę. Na koniec wlej świeżo wyciśnięty sok z cytryny, dodaj skórkę z cytryny, kandyzowaną cytrynę i mak. Podziel całość na trzy części i każdą piecz przez 15 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- Masa
Rozrabiaj serek mascarpone z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj śmietankę kokosową i dobrze wymieszaj. Upraż płatki kokosowe na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.
Przekładanie tortu:
Umieść pierwszą z trzech warstw ciasta na paterze i pokryj kilkoma łyżkami masy kokosowej. Nakryj kolejną warstwą ciasta i także rozprowadź masę kokosową. Na koniec umieść trzecią warstwę ciasta i posmaruj całość resztą masy. Posyp prażonymi płatkami kokosowymi.
Przepis pochodzi z www.electrolux.pl