Tort biszkoptowy z serkiem i owocami
Gdy czujesz się znudzony, spróbuj tego przepisu na pyszny tort biszkoptowy z serkiem i owocami. Będziesz go powtarzać wielokrotnie!
Czas przygotowania dania Tort biszkoptowy z serkiem i owocami: 120 min
Porcja dla 8 osób
Składniki na Tort biszkoptowy z serkiem i owocami:
BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- ¾ szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DO PRZEŁOŻENIA:
- 300 ml śmietany 30% z 3 łyżkami cukru pudru
- 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
- po 5 łyżek soku malinowego, wiśniowego i jagodowego
- po 1 kubku owoców: malin, jagód, wiśni
DO DEKORACJI:
- 3 serki Almette FRUIT (różne smaki)
- świeże owoce – maliny, jagody, wiśnie
Przygotowanie:
BISZKOPT: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka będą sztywne, dodajemy żółtka i przesianą mąkę pszenną. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Masę wkładamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
MASA SERKOWO-ŚMIETANOWA: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dzielimy na trzy części. Do śmietany w 3 miseczkach dodajemy 3 różne serki Almette. Pierwszą część biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, nakładamy serek Almette z Jagodą i Maliną oraz maliny. Przekładamy drugim biszkoptem nasączonym sokiem jagodowym i nakładamy serek Almette z Gruszką i Jabłkiem oraz jagody. Trzeci biszkopt nasączamy sokiem wiśniowym i smarujemy serkiem Almette z Wiśnią i Żurawiną. Cały tort smarujemy po kolei trzema rodzajami serka Almette Fruit.
Wierzch dekorujemy świeżym owocami.