Torcik Walentynkowy – zaskocz swoją drugą połówkę!

Już niedługo 14 lutego, czyli Święto Zakochanych. Jak wiadomo, do serca najłatwiej jest trafić przez żołądek. W tym roku zaskocz swoją drugą połówkę. Przygotuj pyszny torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin. To pyszny sposób na wyjątkowe chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.

torcik walentynkowy 2022

Naturalne afrodyzjaki, które powinnaś dodać do walentynkowej kolacji. Na czym polega ich magiczna moc?

Naturalne afrodyzjaki, które powinnaś dodać do walentynkowej kolacji. Na czym polega ich magiczna moc?

Przed tobą przygotowanie kipiącej miłością walentynkowej kolacji. Nie może w niej zabraknąć przenikniętych magiczną mocą afrodyzjaków. Które wybrać? Podpowiada wróżka Fortunata.

Torcik Walentynkowy

Torcik Walentynkowy, choć smakuje wybornie i wygląda doskonale, to tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poradzi z nim sobie nawet taka osoba, która nieszczególnie często zagląda do kuchni.

torcik walentynkowy 2022

Składniki na biszkopt:
• 3 jajka L,
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 8 łyżek wiórków kokosowych np. KRESTO,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cukru z wanilią,
• szczypta soli.

Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin
• 2 opakowania galaretki malinowej

Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2 czekolady gorzkie
• 3 łyżki kakao

Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych, np. KRESTO
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego
• 5 łyżek jogurtu greckiego

torcik walentynkowy 2022

Wykonanie:

  1. Ubij białka. Gdy będą już mocno spienione, zacznij stopniowo dodawać do nich po 1 łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym.Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
  2. Nastaw piekarnik na 160*C.
  3. Do wymiksowanych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
  4. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto.
  5. Piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
  6. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
  7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
  8. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone.
  9. Ubij śmietanę i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj.
  10. Nawilż śmietanką lub likierem kokosowym zimny biszkopt. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
  11. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
  12. Gdy galaretka będzie stężała, wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
  13. Zdejmij obręcz formy, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami.
  14. Deser podawaj schłodzony.

Pysznych Walentynek!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (26 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. roma  11 lutego 2022 08:52

    stwierdziliśmy z narzeczonym, że będziemy zamawiać jedzenie z roomservice w walentynki, ale czemu by jeszcze deseru nie zjeść. Zrobię dzisiaj zakupy i w niedzielę zrobię torcik z przepisu ten na zdjęciu ładnie się prezentuje liczę że mój będzie wyglądał podobnie 🙂

    Odpowiedz
  2. agasam9  11 lutego 2022 18:19

    pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂

    Odpowiedz
  3. Jaworka  13 lutego 2022 17:24

    Wygląda bardzo ładnie jak znajdę czas to zrobię na Walentynki

    Odpowiedz
  4. Marzena  11 maja 2022 10:04

    Wygląda pysznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany