Torcik Walentynkowy – zaskocz swoją drugą połówkę!
Już niedługo 14 lutego, czyli Święto Zakochanych. Jak wiadomo, do serca najłatwiej jest trafić przez żołądek. W tym roku zaskocz swoją drugą połówkę. Przygotuj pyszny torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin. To pyszny sposób na wyjątkowe chwile we dwoje i klimatyczną, kulinarną aranżację.
Torcik Walentynkowy
Torcik Walentynkowy, choć smakuje wybornie i wygląda doskonale, to tak naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu. Poradzi z nim sobie nawet taka osoba, która nieszczególnie często zagląda do kuchni.
Składniki na biszkopt:
• 3 jajka L,
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 8 łyżek wiórków kokosowych np. KRESTO,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cukru z wanilią,
• szczypta soli.
Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin
• 2 opakowania galaretki malinowej
Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone
• 500 g śmietany 36%
• 2 czekolady gorzkie
• 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych, np. KRESTO
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego
• 5 łyżek jogurtu greckiego
Wykonanie:
- Ubij białka. Gdy będą już mocno spienione, zacznij stopniowo dodawać do nich po 1 łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym.Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
- Nastaw piekarnik na 160*C.
- Do wymiksowanych składników dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wyłóż do niej ciasto.
- Piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
- Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone.
- Ubij śmietanę i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj.
- Nawilż śmietanką lub likierem kokosowym zimny biszkopt. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
- Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
- Gdy galaretka będzie stężała, wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
- Zdejmij obręcz formy, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami.
- Deser podawaj schłodzony.
Pysznych Walentynek!