TOP 5 przepisów na grilla

Za oknem coraz cieplej. Coraz częściej chcesz spędzać czas poza domem. Pobyć na łonie natury. Wyciszyć się i pooglądać budzącą się do życia przyrodę. A żeby było jeszcze przyjemniej, myślisz już o pierwszym w tym roku grillowaniu. Zastanawiasz się, jakie potrawy będą idealne na rozpoczęcie sezonu grillowego. Przedstawiamy top 5 przepisów na potrawy z grilla!

TOP 5 przepisów na grilla

Na początek – grill

Potrawy, potrawami. Ale zanim zaczniesz je przyrządzać musisz wybrać odpowiedni sprzęt. Rosnąca świadomość ekologiczna sprawia, że z roku na rok popularność zyskuje grill gazowy. Ale to nie jedyny powodów, dla którego urządzenia te górują pośród różnego rodzaju urządzeń z rożnem. Pieczenie na ruszcie gazowego urządzenia jest szybkie. Potrawy mają stałą temperaturę i równomiernie się pieką. Są też zdrowsze, ponieważ podczas pieczenia na gazie nie uwalniają się żadne szkodliwe substancje. Ale prawda jest taka, że bez względu na to, jakiego grilla wybierzesz, pieczone na ruszcie jedzenie jest po prostu smaczne!

Dla miłośników mięsa

Klasyczne pałki z kurczaka w piwie. W misce wymieszaj: olej rzepakowy, musztardę, słodką paprykę, piwo pszeniczne i odrobinę miodu. Dodaj sól, pieprz. Do marynaty wrzuć pałki z kurczaka. Dobrze wymieszaj i schowaj do lodówki. Po około godzinie mięso będzie gotowe do pieczenia. Ułóż je na aluminiowej tacce i rozpocznij grillowanie. Podawaj z surówką ze świeżych warzyw.

Dla wegan

Warzywny szaszłyk, to coś, co ucieszy każdego weganina. Możesz go skomponować właściwie z dowolnych warzyw. Wybieraj te sezonowe. Muszą być dojrzałe, słodkie i jędrne. Do nabijania na patyk najlepsze będą: papryka, cebula, pieczarki, cukinia, kalafior. Ale możesz też skomponować szaszłyk z bakłażanem, pomidorem, ogórkiem, a nawet burakiem czy podgotowanymi wcześniej ziemniakami. Nie zapominaj o dodatkach w postaci świeżych ziół i tofu w marynacie.

Dla wegetarian

Grillowana ryba. Idealny będzie tuńczyk lub łosoś. To tłuste ryby, które zawinięte w folię aluminiową nie wysuszą się na ruszcie. A ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczą (na jedną rybę) 3 łyżki oliwy, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, sok świeżo wyciśnięty z cytryny (łyżeczka), pęczek posiekanego koperku, sól i pieprz. Wszystko starannie wymieszaj i natrzyj marynatą rybę. Odłóż do lodówki na godzinę i wrzucaj na ruszt. Pamiętaj tylko, żeby nie ściągać skóry z ryby, bo mięso pod wpływem ciepła się rozpadnie.

Dla miłośników słodkiego

Jeśli kochasz słodkie smaki, koniecznie wypróbuj marynaty do karkówki z miodem lub ze śliwkami. Pierwszą wykonaj z ketchupu, musztardy francuskiej, imbiru, papryki słodkiej, miodu, soli i pieprzu. Możesz dolać słodkiego wina lub odrobinę coli. Z kolei marynatę o śliwkowym posmaku uzyskasz mieszając ze sobą ketchup, ocet ryżowy, powidła śliwkowe, imbir, sos sojowy, świeżą kolendrę i oliwę. Dla podkręcenia smaku możesz dodać nieco chili. Marynatą dokładnie natrzyj mięso i wstaw do lodówki.

Dla każdego

Faszerowane pieczarki i papryki to hit każdego szanującego się grillmastera. Wybierz duże pieczarki. Obierz je i odetnij nóżki. Do kapeluszy włóż farsz składający się z podsmażonej na maśle cebuli, czosnku i natki pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem. Pieczarki owiń w folię i grilluj dosłownie przez 20 minut. Podobnie możesz postąpić z papryką. Farsz do papryki przygotuj na przykład z ryżu i mięsa mielonego. Albo z bakłażana i pieczarek. Nadzianą paprykę skrop oliwą i owiń w folię. Powinna piec się nieco dłużej niż pieczarki. Zaglądaj do niej, bo w zależności od wielkości i dojrzałości warzywa, potrawa może być gotowa już po 30 minutach.

To jak, zrobiłaś już listę zakupów na sobotniego grilla? Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (39 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany