Top 5 potraw kuchni szwedzkiej, których musisz spróbować podczas swojej wycieczki!

Kuchnia szwedzka to dla Ciebie szwedzki stół w hotelu lub klopsiki w jednym ze sklepów z meblami? Czas to jak najszybciej zmienić! Wybierz się w rejs promem w poszukiwaniu nowych smaków i poznaj top 5 potraw i kulinarnych zwyczajów naszych północnych sąsiadów!

 

Wycieczki promowe dla smakoszy

Każdy, kto chce poznać dziedzictwo kulinarne kuchni szwedzkiej, powinien ruszyć na wycieczkę w górę mapy. Stena Line, proponuje smakoszom-podróżnikom rejs promem pod nazwą „Szwecja od kuchni”. Nie trzeba martwić się programem, samodzielnie wyszukiwać miejsc, planować i robić rezerwacji w restauracjach. Program wycieczki skonstruowano tak, by można było nie tylko odpocząć podczas rejsu promem, ale także wykorzystać do maksimum dwa dni na zwiedzanie Szwecji i odkrywanie jej kulinariów. Choć organizator zadbał o najdrobniejsze szczegóły wycieczki, podpowiadamy, jakich potraw i produktów nie można nie spróbować!

 

1.Bogactwo ryb

Po zejściu pasażerów na ląd, jednym z pierwszych punktów programu wycieczki promowej „Szwecja od kuchni” jest wizyta w wędzarni w Brömsebro. Po zwiedzaniu i zapoznaniu z metodami wędzenia, można tu poznać specjały, które – wprost ze spienionych morskich wód, trafiają do menu. Kuchnia w Szwecji wykorzystuje ryby na wiele sposobów. Nie można odmówić sobie pysznego śledzia i węgorza, łososia i innych morskich przysmaków. Warto skorzystać z okazji, by dowiedzieć się i posmakować, czym różni się smak wędzonego łososia podanego na ciepło i na zimno. Rarytasem kuchni szwedzkiej jest także gravlax, czyli łosoś, peklowany przez kilka dni w soli, z dodatkiem cukru oraz różnego rodzaju ziół i przypraw.

 

2.Dziczyzna

Ważnym elementem kuchni szwedzkiej jest również dziczyzna. Wynika to przede wszystkim z dawnej
,łowieckiej tradycji kraju. W Szwecji, szczególnie na północy, poluje się na dziki, jelenie, sarny, zające
,renifery a także łosie i kaczki. Dla amatorów dziczyzny, ciekawym punktem programu wycieczki będzie wizyta w hodowli danieli w Askunga. Tu będzie można spróbować wędlin z jelenia, łosia czy renifera. Ponadto miejscowy sklep oferuje najróżniejsze specjały od lokalnych producentów – warto do niego zajrzeć, by zabrać smak Szwecji do domu.

 

3.Sery

Szwedzi są w światowej czołówce pod względem ilości zjadanego sera, a ich kraj słynie z serowarstwa. Najbardziej szlachetne, choć niejedyne, gatunki szwedzkich serów, które zyskały popularność na całym świecie to Präst, Herrgård i Grevé. Uczestniczących w wycieczce promowej poszukiwaczy lokalnych smaków jej program zawiedzie na farmę kóz w Orranäs. Tu będzie można przyjrzeć się z bliska życiu gospodarstwa, z którego pochodzą przysmaki nagradzane w wielu prestiżowych konkursach. Degustacja i zakupy kozich serów z Orranäs to punkt obowiązkowy!

 

  1. Raki

Kuchnia szwedzka kocha raki – wie to każdy, kto interesuje się kulinariami. Pod koniec lata, w sierpniu mają one nawet swoje święto, Kräftskiva. Spożywa się je wtedy w ogromnych ilościach, a biesiadom towarzyszą papierowe talerzyki, śliniaki, serwetki, czapeczki, lampiony i inne ozdoby we wszystkich odmianach czerwieni i ze wzorem szczypiec. Ale nie tylko w sierpniu można spróbować kuchni szwedzkiej z rakiem w roli głównej, to przysmak dostępny cały rok. Typowymi dodatkami do raków – w najbardziej tradycyjnej odsłonie ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kopru – są pieczywo i ser. Głęboki smak tej potrawy tkwi w prostocie i wielowiekowej tradycji przepisu powtarzanego od pokoleń, warto go poznać!

 

  1. Fika – zestaw obowiązkowy

Choć kawa jest napojem, nie mogło zabraknąć jej w tym zestawieniu. Podobno przeciętny Szwed spożywa jej około 8-10 kg rocznie (dla porównania Polak – około 2,5 kg)! Jej znaczenie wynika nie tylko z zamiłowania naszych północnych sąsiadów do tego aromatycznego napoju – jest ona nieodłącznym elementem chwil, które celebruje się wspólnie z rodziną, przyjaciółmi czy współpracownikami. Dla Szwedów, przerwa na kawę i bułeczkę to niemal świętość, a z pewnością – punkt obowiązkowy każdego dnia. To czas na rozmowę, spotkanie i odpoczynek. Ma ona nawet swoją nazwę – Fika. Jednym z najbardziej popularnych deserów towarzyszących kawie jest Kanelbullar, czyli drożdżowa, cynamonowa bułeczka posypana dużą ilością cukru.  I choć bułki cynamonowe podawane są w wielu krajach, każdy kto próbował ich w Szwecji przyzna, że tu smakują wyjątkowo.

 

Rejs promem wprost do kuchni szwedzkiej

Dla tych, którzy nabrali apetytu na szwedzką kuchnię, zorganizowana wycieczka promowa to idealny sposób na krótki, ale pełen atrakcji wypoczynek. Rezerwacji biletów można dokonać online: https://www.stenaline.pl/do-szwecji/rejsy-turystyczne/szwecja-od-kuchni. Koszt wycieczki promowej obejmuje: rejs promem, rozrywkę na pokładzie, miejsce w komfortowej kabinie dwuosobowej z łazienką i TV, ubezpieczenie NW i KL, wycieczkę autokarową z przewodnikiem, aż cztery degustacje a na deser kawę z ciastkiem. Brzmi zachęcająco? Każdy kto pozna kuchnię szwedzką, poczuje apetyt na więcej – to pewne!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (36 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  13 października 2019 11:00

    raków jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała

    Odpowiedz
  2. Hidari11  15 października 2019 14:46

    Nie mam pojęcia, jak smakują raki, ale gdybym przyjechała do Szwecji, na pewno zafundowałabym sobie rybny raj na talerzu (uwielbiam delikatnie grillowanego łososia), a potem serowy (koniecznie z mleka koziego).

    Odpowiedz
  3. K.M.Mia  17 października 2019 12:24

    Rak jest podobny w smaku do jajka gotowanego. Mój tata często je przyrządzał. Śmierć tych zwierząt jest cholernie niehumanitarna, Żywe wkładane są do gar czka z wrzącą wodą. Mało kto jest w stanie znieść to, jak one piszczą…:(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany